Razotkriveno

Ne, u regiji se ne prodaje meso iz 1982. godine

Stock

Dezinformacija koja kaže da je u crnogorsku luku Bar uvezeno meso zamrznuto 1982. godine, te da je isto namijenjeno prodaji na regionalnim tržištima, izvorno se raširila u studenom 2016. godine. Vijest su tada prenijeli i brojni hrvatski srednjostrujaški mediji, iako se vrlo brzo pokazalo da se radi o dezinformaciji.

Televizija N1 informaciju je odmah nakon njenog širenja krajem 2016. pokušala provjeriti na nadležnim adresama. I u Luci Bar, kao i u Veterinarskoj inspekciji Crne Gore dobili su informaciju da sumnjiva pošiljka mesa ne postoji.

Pokazalo se da je dezinformaciju proširio portal Agroservis, specijaliziran za vijesti iz poljoprivrede, pozivajući se na anonimne izvore. Ova ista lažna tvrdnja se, međutim, i dalje periodično širi društvenim mrežama, putem različitih blogova, kao i web stranica specijaliziranih za proizvodnju dezinformacija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.