Razotkriveno

Londonski gradonačelnik nije šutio, osudio je napade nožem

PixaBay

Društvenim mrežama širi se netočna objava portala Novi svjetski poredak naslovljena „MUSLIMANSKI GRADONAČELNIK LONDONA ŠUTI! Nikad u povijesti nije viđeno toliko napada nožem – u 28 sati ubijene četiri osobe, izbodena i trudna žena“. Tekst je arhiviran ovdje.

Riječ je o potpuno netočnom naslovu, a sami autori tvrdnju iz naslova negiraju već u prvoj rečenici teksta u kojoj navode što je londonski gradonačelnik rekao.

„Nakon što su u Londonu tijekom posljednjih 28 sati ubijene četiri osobe, uključujući i ženu u kasnoj trudnoći koja je nasmrt izbodena, gradonačelnik Sadiq Khan je rekao da policija danonoćno radi kako bi održala ulice sigurnima“, napisali su.

Za potpuno netočno naslovljenu vijest portal Novi svjetski poredak naznačio da ju je preuzeo sa stranica Večernjeg lista gdje je vijest korektno naslovljena „Val nasilja u Londonu: U 28 sati ubijene četiri osobe, izbodena trudna žena“. Večernji list, pak kao izvor navodi Hrvatsku izvještajnu novinsku agenciju (HINA), dok je, prema svemu sudeći, izvorna vijest objavljena na Reutersu.

U tim se tekstovima, koje je doslovno preuzeo Novi svjetski poredak, jasno naznačava da je londonski gradonačelnik reagirao i na društvenim mrežama.

“Kriminalisti rade intenzivno kako bi održali londonske ulice i zajednice sigurnima”, napisao je Khan na Twitteru.

A potom se posebno osvrnuo na ubijenu ženu.

“Nasilje nad ženama endemska je pojava u društvu, a strašna ubojstva u domu, poput ovog, govore o razmjeru problema s kojim se suočavamo. Moje su molitve uz to nevino dijete i majku koju je tragično izgubio”, kazao je.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.