U Knin stigla kao predsjednica, iz Knina otišla kao kandidatkinja

G.G.

Kad je u pitanju odluka o kandidaturi za drugi mandat, moja je velika želja da na obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti u Knin idem kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja na izborima, kako bi taj poseban dan za Hrvatsku ostavili izvan konteksta političke kampanje – napisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svom Facebook profilu 20. lipnja.

No, predsjednica se predomislila i upravo je danas, još dok je trajao službeni program u Kninu, objavila da ide u utrku za drugi predsjednički mandat.

“Svima čestitam Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu operacije Oluja. Ovdje sam danas kao predsjednica i sljedećih pet godina viđat ćemo se kao predsjednica”, poručila je Grabar Kitarović s kninske tvrđave. Tako je ono što je sama nazvala posebnim danom za Hrvatsku pretvorila u dan početka svoje kampanje.To je sredinom lipnja, navodno, željela izbjeći. Kada će službeno najaviti kandidaturu za drugi predsjednički mandat novinarima nije željela reći.

Zbog čega je predsjednica Grabar-Kitarović, ipak, Knin odlučila iskoristiti za kandidaturu nije jasno. Moguće je tom najavom željela zasjeniti govor kojeg je u nedjelju navečer održala na primanju za ratne zapovjednike na kninskoj tvrđavi. U krajnje neobičnom obraćanju okupljenim uzvanicima, koji je u cijelosti dostupno ovdje, ponekad na rubu suza, predsjednica je spomenula i kako ju je tijekom obrane Hrvatske u Domovinskom ratu, grizla savjest.

“Najradije bih uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u mecima i u suočavanju s onima koji su ispred vas”, kazala je Grabar-Kitarović. Tijekom dvadesetominutnog obraćanja, miješala je engleski i hrvatski jezik, dotaknula se situacije u Afganistanu i poginulog vojnika Josipa Briškog, govorila o svom doprinosu obrani Hrvatske radom u diplomaciji i NATO-u. U opuštenijoj atmosferi nakon prijema, zapjevala je “U boj, u boj” iz opere Nikola Šubić Zrinski. Nepunih pola dana kasnije, pomalo nespretno i usputno, objavila je da ide u utrku za drugi mandat.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"