Aktualno

U Knin stigla kao predsjednica, iz Knina otišla kao kandidatkinja

foto HINA/ Ured Predsjednice/ Dario Andrišek/ ds

Kad je u pitanju odluka o kandidaturi za drugi mandat, moja je velika želja da na obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti u Knin idem kao predsjednica, a ne kao kandidatkinja na izborima, kako bi taj poseban dan za Hrvatsku ostavili izvan konteksta političke kampanje – napisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svom Facebook profilu 20. lipnja.

No, predsjednica se predomislila i upravo je danas, još dok je trajao službeni program u Kninu, objavila da ide u utrku za drugi predsjednički mandat.

“Svima čestitam Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu operacije Oluja. Ovdje sam danas kao predsjednica i sljedećih pet godina viđat ćemo se kao predsjednica”, poručila je Grabar Kitarović s kninske tvrđave. Tako je ono što je sama nazvala posebnim danom za Hrvatsku pretvorila u dan početka svoje kampanje.To je sredinom lipnja, navodno, željela izbjeći. Kada će službeno najaviti kandidaturu za drugi predsjednički mandat novinarima nije željela reći.

Zbog čega je predsjednica Grabar-Kitarović, ipak, Knin odlučila iskoristiti za kandidaturu nije jasno. Moguće je tom najavom željela zasjeniti govor kojeg je u nedjelju navečer održala na primanju za ratne zapovjednike na kninskoj tvrđavi. U krajnje neobičnom obraćanju okupljenim uzvanicima, koji je u cijelosti dostupno ovdje, ponekad na rubu suza, predsjednica je spomenula i kako ju je tijekom obrane Hrvatske u Domovinskom ratu, grizla savjest.

“Najradije bih uhvatila pušku i otišla na bojište, ali shvaćala sam da nije stvar samo u mecima i u suočavanju s onima koji su ispred vas”, kazala je Grabar-Kitarović. Tijekom dvadesetominutnog obraćanja, miješala je engleski i hrvatski jezik, dotaknula se situacije u Afganistanu i poginulog vojnika Josipa Briškog, govorila o svom doprinosu obrani Hrvatske radom u diplomaciji i NATO-u. U opuštenijoj atmosferi nakon prijema, zapjevala je “U boj, u boj” iz opere Nikola Šubić Zrinski. Nepunih pola dana kasnije, pomalo nespretno i usputno, objavila je da ide u utrku za drugi mandat.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.