Razotkriveno

Ne, Facebook neće platiti vaše lajkanje i dijeljenje ove fotografije

Foto: Facebook

Ne, Facebook neće donirati, odnosno platiti vaše lajkove i dijeljenje objava. Objava stranice „Možemo li sakupiti 50.000 ljudi koji vole Lud Zbunjen Normalan?“  uz fotografiju mladića koji djeluje bolesno, a koja sadrži takvu lažnu tvrdnju, podijeljena je gotovo četiri tisuće puta na toj društvenoj mreži.

Iako je na navedenoj stranici originalno objavljena u ožujku 2018. godine, ova fotografija je posljednjih 24 sata podijeljena više od dvije tisuće puta.

„Dobar dan svima! 🙂 Dečku sa slike je hitno potrebna pomoć! Fejsbuk je za svaki lajk spreman platiti 2$,

svaki komentar 5$ i svaki share 10$! Budimo humani!“, napisano je u statusu.

Sama fotografija, kako smo utvrdili koristeći se alatom RevEye Reverse Image Search, na internetu je prisutna godinama. Najčeće je prisutna na različitim turskim stranicama, no varijante lažnih vijesti povezani s ovom fotografijom objavljivane su na različitim jezicima.

Lažne objave koje oglašavaju da će zbog lajkova ili dijeljenja Facebook donirati novac prisutne su gotovo od početaka ove društvene mreže, a od istog vremena se upozorava da je riječ o prevari.

Faktograf je opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.