Ne, Facebook neće platiti vaše lajkanje i dijeljenje ove fotografije

A. Br.

Ne, Facebook neće donirati, odnosno platiti vaše lajkove i dijeljenje objava. Objava stranice „Možemo li sakupiti 50.000 ljudi koji vole Lud Zbunjen Normalan?“  uz fotografiju mladića koji djeluje bolesno, a koja sadrži takvu lažnu tvrdnju, podijeljena je gotovo četiri tisuće puta na toj društvenoj mreži.

Iako je na navedenoj stranici originalno objavljena u ožujku 2018. godine, ova fotografija je posljednjih 24 sata podijeljena više od dvije tisuće puta.

„Dobar dan svima! 🙂 Dečku sa slike je hitno potrebna pomoć! Fejsbuk je za svaki lajk spreman platiti 2$,

svaki komentar 5$ i svaki share 10$! Budimo humani!“, napisano je u statusu.

Sama fotografija, kako smo utvrdili koristeći se alatom RevEye Reverse Image Search, na internetu je prisutna godinama. Najčeće je prisutna na različitim turskim stranicama, no varijante lažnih vijesti povezani s ovom fotografijom objavljivane su na različitim jezicima.

Lažne objave koje oglašavaju da će zbog lajkova ili dijeljenja Facebook donirati novac prisutne su gotovo od početaka ove društvene mreže, a od istog vremena se upozorava da je riječ o prevari.

Faktograf je opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"