Bandić: Memorandum vam nismo niti trebali pokazati. Mogli smo ga proglasiti poslovnom tajnom

S.D.

Mi to ni nismo trebali pokazati. Postoje neki dokumenti u gradu koji se mogu i proglasiti poslovnom tajnom. To i Vlada ima, to ima i Grad Zagreb, to ima svaka ozbiljna organizirana država. Ali mi smo demokratski raspoloženi da smo vam to pokazali, jer nemamo što skrivati“, kazao je gradonačelnik Milan Bandić novinarima, komentirajući, u vrlo nepristojnom nastupu, objavu dijelova Memoranduma o razumijevanju s investitorom iz Dubaija u Potrazi RTL-a.

Gradonačelnik Bandić, međutim, nije u pravu.  Zakon o pravu na pristup informacijama prepoznaje institut „poslovne tajne“, ali ne kada je riječ o javnom novcu.

U članku 16. (koji se odnosi na test razmjernosti i javnog interesa) u stavku 3 se navodi: „Informacije o raspolaganju javnim sredstvima dostupne su javnosti i bez provođenja postupka iz stavka 1. ovog ĉlanka (testa razmjernosti op.a.), osim ako informacija predstavlja klasificirani podatak.

Zakon o tajnosti podataka kao podatke koji podliježu različitim razinama klasifikacije navodi one „čije bi neovlašteno otkrivanje nanijelo nepopravljivu štetu nacionalnoj sigurnosti i vitalnim interesima RH, a osobito sljedećim vrijednostima:

  • temelji Ustavom utvrđenog ustrojstva RH
  • neovisnost, cjelovitost i sigurnost RH
  • međunarodni odnosi RH
  • obrambena sposobnosti i sigurnosno-obavještajni sustav
  • sigurnost građana
  • osnove gospodarskog i financijskog sustava RH
  • znanstvena otkrića, pronalasci i tehnologije od važnosti za nacionalnu sigurnost RH”.

Projekt izgradnje zagrebačkog Cityja teško može ući u bilo koju od tih kategorija.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"