Ocjena točnosti

Bandić: Memorandum vam nismo niti trebali pokazati. Mogli smo ga proglasiti poslovnom tajnom

Mi to ni nismo trebali pokazati. Postoje neki dokumenti u gradu koji se mogu i proglasiti poslovnom tajnom. To i Vlada ima, to ima i Grad Zagreb, to ima svaka ozbiljna organizirana država. Ali mi smo demokratski raspoloženi da smo vam to pokazali, jer nemamo što skrivati“, kazao je gradonačelnik Milan Bandić novinarima, komentirajući, u vrlo nepristojnom nastupu, objavu dijelova Memoranduma o razumijevanju s investitorom iz Dubaija u Potrazi RTL-a.

Gradonačelnik Bandić, međutim, nije u pravu.  Zakon o pravu na pristup informacijama prepoznaje institut „poslovne tajne“, ali ne kada je riječ o javnom novcu.

U članku 16. (koji se odnosi na test razmjernosti i javnog interesa) u stavku 3 se navodi: „Informacije o raspolaganju javnim sredstvima dostupne su javnosti i bez provođenja postupka iz stavka 1. ovog ĉlanka (testa razmjernosti op.a.), osim ako informacija predstavlja klasificirani podatak.

Zakon o tajnosti podataka kao podatke koji podliježu različitim razinama klasifikacije navodi one „čije bi neovlašteno otkrivanje nanijelo nepopravljivu štetu nacionalnoj sigurnosti i vitalnim interesima RH, a osobito sljedećim vrijednostima:

  • temelji Ustavom utvrđenog ustrojstva RH
  • neovisnost, cjelovitost i sigurnost RH
  • međunarodni odnosi RH
  • obrambena sposobnosti i sigurnosno-obavještajni sustav
  • sigurnost građana
  • osnove gospodarskog i financijskog sustava RH
  • znanstvena otkrića, pronalasci i tehnologije od važnosti za nacionalnu sigurnost RH”.

Projekt izgradnje zagrebačkog Cityja teško može ući u bilo koju od tih kategorija.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.