Razotkriveno

Lani je konačno zaustavljen pad broja cijepljenih, iako roditelji u bolnice dolaze s ovjerenim izjavama kojima cijepljenje pokušavaju spriječiti

Foto: Ulrike Leone // Pixabay

Intervju doktora Nike Viskovića, originalno objavljen 2017. godine, posljednjih dana ponovno se masovno širi društvenim mrežama među zagovarateljima necijepljenja.

Poznat kao zagovaratelj necijepljenja, dubrovački liječnik u tom intervjuu, između ostalog, netočno tvrdi da između autizma i cijepljenja postoji korelacija od 80 posto.

“Ovdje tražim, neka se obavi statistička analiza svih autista, a za njih nedavno objavljeni statistički podaci u Hrvatskoj kažu, da ih ima više od 12.500. Ovakav stav imaju amateri, kakvim mene smatraju. Ja ih molim da budu znanstvenici, a ne bleferi, pa neka se istina iznese pred narod, neka se dokaže da moja percepcija o 80 postotnoj korelaciji cijepljenja s oboljenjem od autizma, nije ispravna!“, rekao je Visković za Dnevno.

Komentar tih izjava zatražili smo od Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

„Spomenuti liječnik na žalost ne poznaje osnove znanstvenog rada u medicini, a njegov zadatak bi trebao biti primjena medicine temeljene na znanstvenim dokazima. Širenjem neistina o cijepljenju čini nesagledivu štetu ne samo struci, nego što je mnogo važnije, našoj djeci i svima nama, dovodeći u pitanje svrsishodnost cijepljenja i posljedičnog mogućeg širenja opasnih zaraznih bolesti. Što se tiče moguće povezanosti cijepljenja i autizma, struka je tu i više nego jasna – nema dokaza o povezanosti cijepljenja i autizma“, rekao je ravnatelj Zavoda doktor Mato Lakić. Više informacija, napominje doktor Lakić, objavili su i na svojim stranicama u rubrici čestih pitanja o cijepljenju koje možete pročitati ovdje.

Zablude, urote i šteta javnom zdravlju

Intervju prepun zabluda i teorija urote doktora Viskovića podijelio je na svojem Facebook profilu i saborski zastupnik Ivan Pernar. Taj zastupnik, koji svoju kampanju za predsjedničke izbore uglavnom bazira na zagovaranju „slobode izbora“ u necijepljenju i eksploatiranju svojeg tek rođenog djeteta, poznati je širitelj dezinformacija povezanih s cijepljenjem.

Faktograf je kontaktirao nekoliko bolnica diljem Hrvatske koje smo upitali jesu li primijetili da je zbog pojačane kampanje došlo do većeg broja zahtjeva za necijepljenjem novorođenčadi, ali i kakva je procedura u takvim slučajevima.

„Trend porasta broja zahtjeva za necijepljenjem koji je postao izraženiji unatrag dvadesetak godina ipak pokazuje blagu stagnaciju zadnjih godinu-dvije“, rekla nam je prim. doc. dr. sc.  Mirta Starčević, pročelnica Zavoda za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb.

S tim se tezama slažu i u Općoj bolnici Gospić, ali i u KBC-u Rijeka.

„Zahtjevi za necijepljenje su osjetno u padu, zapravo ih je ove godine bilo samo nekolicina, gotovo izolirani slučajevi te se u stvari radilo o zahtjevima za odgodom“, rekao nam je doktor Branimir Peter, voditelj Odjela za intenzivno liječenje novorođenčadi pri Klinici za pedijatriju.

Za potrebe Zavoda za zaštitu zdravlja bilježi se necijepljena novorođenčad

Zanimala nas je i procedura koju liječnici koriste u slučajevima zahtjeva za necijepljenjem novorođenčadi.

„Procedure nema, dogovorno poštujemo zahtjev, ali zabilježimo novorođenče koje nije cijepljeno, isključivo za potrebe Zavoda za zaštitu zdravlja, odnosno epidemiološke službe“, rekao nam je doktor Peter.

S druge strane, doktorica Starčević kaže nam da roditelji dolaze i s izjavama koje su ranije ovjerili kod javnog bilježnika.

„Nema propisane procedure za takve zahtjeve. Većina roditelja koji ne žele cijepiti dijete dođu u rodilište s već pripremljenom pismenom izjavom o istom, ovjerenom kod javnog bilježnika. U protivnom, nakon razgovora sa službujućim liječnikom-pedijatrom potpišu slobodno formuliranu izjavu o odbijanju cijepljenja“, kaže doktorica Starčević Faktografu.

Roditelje, inače, prije cijepljenja ne pitaju za pristanak, budući da je, navode, riječ o zakonskoj obavezi.

„Roditelje ne tražimo suglasnost za cijepljenje jer smo prema Zakonu o zaštiti pučanstva dužni cijepiti prema kalendaru cijepljenja, a kojeg svake godine određuje epidemiološka služba RH. Međutim, roditelji prije poroda mogu zatražiti odgodu koju mi onda i poštujemo. S tim da, naglašavam, u rodilištu se cijepi jedino protiv TBC-a“, kaže nam doktor Peter.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji najveći porast cijepljenja

Oboje se slažu i da zagovornici necijepljenja i njihove kampanje negativno utječu na javno zdravlje.

„Neargumentirane, neistinite i neznanstvene, odnosno  senzacionalističke kampanje mogu naštetiti jer potiču trend necijepljenja. Sustav cijepljenja je jedno od najvećih dostignuća medicine. Zahvaljujući cijepljenju ljudi su zaboravili na dječju paralizu, teške oblike rubeole, pertusisa, itd. Negativne kampanje su utjecale na to da smo se ponovno susreli s npr. ospicima. Istovremeno, neodgovorne interesne grupe i pojedinci su putem društvenih mreža iznosili brojne neprovjerene i neutemljene činjenice, ali su tim istupima, na svu sreću, na neki način i odmogli antivakcinacijskom pokretu“, zaključuje doktor Branimir Peter.

Nedavno objavljeno Izvješće o provedbi cijepljenja za 2018. godinu podupire podatke koje iznose liječnici koji su razgovarali s Faktografom. Naime, u izvješću se navodi da je u „2018. godini zaustavljen pad cjepnih obuhvata, koji smo uočavali od 2011. do 2017. godine. Najveći porast obuhvata uočen je kod primarnog MPR cijepljenja (s 89% na 93,2%) i revakcinaciji DTP u drugoj godini života (s 86,6% na 89,4%)“.

„Najveći je porast obuhvata uočen u županijama koje su u 2017. godini imale najniže obuhvate, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji se nadoknadom propuštenih cijepljenja uz cijepljenje jednogodišnjaka dodatno cijepilo 983 starije djece i odraslih“, naveo je u izvješću dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, a prenio Večernji list.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.