Aktualno

Robertu Jankovicsu Bandićeva koža postala “pretesna”

facebook R. Jankovics

Klubu zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika Milana Bandića, oteo se jedan „žetončić“. Napustio ga je Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine.

Iako je do danas bio predsjednik Kluba zastupnika Bandićeve stranke, Jankovics je novinarima tek kratko izjavio da od početka između njega i Kluba postoje suštinske razlike. Koje su to razlike nije rekao.

„Gledali ste film Tesna koža? Očito mu je postala “pretesna koža”, Klub velika, velika odgovornost…“, vrlo brzo je komentirao Bandić poželjevši pritom puno uspjeha Jankoviczu u daljnjoj karijeri.

“Tesna utrka” 2016.

Zastupnik mađarske nacionalne manjine Jankovics na tu je dužnost izabran na parlamentarnim izborima održanim u rujnu 2016. godine kao kandidat Demokratske zajednice Mađara Hrvatske. Pobijedio je u tijesnoj utrci  Šandora Juhasa, koji je u prošlom sazivu Sabora bio zastupnik mađarske nacionalne manjine i koji je bio kandidat Saveza mađarskih udruga.

Pobjeda Jankovicsa nije prošla bez repova. Još za vrijeme predizborne kampanje Juhas, ali i Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine, upozorili su na kupovinu glasova manjinaca. Tada je Juhas izjavo da emisari po slavonskim i baranjskim selima ljudima nude 200-300 kuna da se „prepišu“ iz jedne nacionalnosti u drugu te da iza te kupovine stoji Jankovics. U početku se, kako je Juhas objasnio, mislilo da se u Mađare najviše upisuju Romi, ali pokazalo se da je riječ i o velikom broju Hvata i Srba koji postaju Mađari. O pokušaju „kupovanja“ Roma Kajtazi je tada informirao Ministarstvo uprave.

Za Demokratsku zajednicu Mađara, čiji je kandidat bio Jankovics, Juhas je kazao da je »manje-više« financira mađarska vlada čiji je predstavnik u Batini 21. kolovoza 2016. javno pozvao sve Mađare da dadu glas Jankovicsu. Tvrdio je i da se od sredine srpnja te godine svakog vikenda Mađari besplatno voze u toplice u Harkanj, da imaju besplatan ulaz te da je Jankovics dijelio besplatne ulaznice.

Romi, Srbi i Hrvati za 200 kuna postajali Mađari

Osim toga, Juhas je tvrdio da je i interes HDZ-a da Jankovics postane zastupnik, navodeći kako je to na jednom skupu u Belom Manastiru kazao Vladimir Šeks. No, osim HDZ-u, manjinci su i prije izbora bili interesantni Bandiću koji ih je htio okupiti pa je Juhas tada upozorio i na naprasno organiziranje mađarskog piknika na Bundeku na kojemu je govorio i Jankovics.

Na izvanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. rujna 2016. godine, Jankovics je u finišu porazio Juhasa i to za 300-tinjak glasova. Kako se tada pisalo, broj birača koji se deklariraju kao Mađari u osam mjeseci – od redovnih izbora u studenom 2015. godine do prijevremenih u rujnu 2016. godine, porastao je za čak 852 osobe. Pojavili su se i živi svjedoci koji su potvrdili da su za 200 kuna promijenili nacionalnost.

Tako je t.portalu Zorica Blažević iz Kamenca ispričala kako je u njeno dvorište došla djelatnica belomanastirskog Centra za socijalnu skrb i Jankovics. Gospođa joj je objasnila da će dobiti 200 kuna ako se upiše kao Mađarica, a da se dva tjedna nakon izbora može vratiti svojoj hrvatskoj nacionalnosti. Ta svjedokinja tvrdila je i da joj je djelatnica Centra za socijalnu skrb prijetila da će joj uzeti kuću i sina te da će imati problema s policijom.

Jankovics čist, ali dvojac koji je za njega kupovao glasove osuđen

Kaznenu prijavu protiv novoizabranog zastupnika mađarske manjine Jankovicsa podnio je njegov prethodnik Juhas tjedan dana nakon održanih izbora. Policija je pokrenula istragu oko kupovine glasača, a u studenom 2018. godine Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv dvoje okrivljenika zbog povreda slobode odlučivanja birača. Prijava protiv Jankovicsa je odbačena jer u istrazi nije utvrđeno da je on stajao iza kupovine birača, iako optužnica jasno navodi da se sve događalo kako bi „novi Mađari“ glasali za njega.

Prvostupanjska presuda u cijelom slučaju donesena je početkom ljeta. Prema presudi Atila Soka iz Grabovca je za sedam kaznenih djela protiv biračkog prava osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu dana zatvora, dok je Gordana Musa-Balaš za četiri kaznena djela osuđena na jedinstvenu kaznu od 10 mjeseci zatvora. Zastupnik mađarske manjine Jankovics prošao je netaknut kroz aferu kupovine glasača koja je pridonijela njegovu ulasku u Sabor.

I dalje će glasati za vladajuće

Kao i većina manjinskih zastupnika, do raspada koalicije HDZ-a i Mosta pri glasanju je držao stranu HDZ-u, čak i kada to Bandićev klub nije radio.

U Saboru je najčešće glasao jednako kao i HDZ.

Jankovics je u srijedu novinarima potvrdio kako je napustio Bandićev klub, ali će i dalje podržavati parlamentarnu većinu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.