Razotkriveno

Netočno je da proizvođači cjepiva ubijaju rakove zbog njihove plave krvi

Među korisnicima društvenih mreža širi se još jedna dezinformacija o štetnosti cijepljenja. Tvrdnja da farmaceutska industrija ubija milijune rakove bodljaša (koji se još nazivaju i potkovičasti rakovi) zbog njihove plave krvi nije točna.

Predmetnu dezinformaciju proširio je portal Dnevno.hr, u tekstu iz 2016. godine naslovljenom “STRAŠNA SLIKA ‘CJEPIVA’ OBILAZI SVIJET: Ovo se nalazi iza svakog cjepiva koje ste ikad primili! (FOTO)”. Tekst (arhiviran ovdje) potpisuje autorica Zrinka K. koja na portalu Dnevno.hr redovito objavljuje netočne i manipulativne tvrdnje (tzv. “lažne vijesti”).

Točno je da se krv rakova bodljaša koristi u farmaceutskoj industriji. Kompanijama koje proizvode lijekove krv rakova bodljaša potrebna je zbog iznimnog svojstva da reagira na prisutnost bakterija. Krv rakova bodljaša stoga se koristi za testiranje sigurnosti lijekova: ako bakterije dođu u kontakt s njihovom plavom krvlju, dolazi do stvaranja ugruška u kojima se bakterije zarobljavaju.

Krv rakova zbog toga se miješa s lijekovima. U slučaju prisutnosti bakterija, krv rakova će bakterije zarobiti u želatinoznim kapsulama. Gel će imobilizirati bakterije, ali neće ih ubiti. Na ovaj način omogućeno je efikasnije testiranje sigurnosti lijekova prije nego što ih se stavi u uporabu.

Ovo iznimno svojstvo krvi rakova bodljaša opisano je u dokumentarcu američke televizije PBS iz 2014. godine. Iz predmetnog dokumentarca, odnosno iz teksta na portalu američkog časopisa The Atlantic koji je prepričao radnju PBS-ovog dokumentarnog filma, preuzeta je fotografija koja prati tekst na portalu Dnevno.hr, a koja prikazuje crpljenje krvi rakova bodljaša u laboratorijskim uvjetima. Na portalu Dnevno.hr se neistinito tvrdi da se radi o fotografiji koju su u svijet odaslali neimenovani eko-aktivistički zviždači.

Netočna je i tvrdnja da se rakovi bodljaši ubijaju zbog njihove plave krvi. U procesu ekstrakcije rakovima se uzima oko 30% krvi iz tijela, nakon čega ih se vraća u ocean. Većina životinja preživi proces ekstrakcije krvi. Procjenjuje se da zbog crpljenja dragocjene plave krvi umire oko 15 posto rakova podvrgnutih zahvatu. Informacije o uporabi krvi rakova bodljaša u farmaceutskoj industriji nisu tajna, niti predstavljaju međunarodnu zavjere: moguće ih je pronaći čak i na hrvatskoj Wikipediji.

Broj rakova bodljaša u prirodi zadnjih godina je primjetnom opadanju. Evidentno je da je korištenje njihove krvi za testiranje sigurnosti lijekova doprinijelo opadanju populacije rakova bodljaša, ali u kombinaciji s nizom drugih faktora, prvenstveno utjecaja klimatskih promjena i korištenja njihovog mesa kao mamca za izlov drugih životinjskih vrsta (Bloomberg).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.