Razotkriveno

Netočno je da Google blokira informacije o cjepivima, GMO-u i lijekovima

Stock

“Google će blokirati sve web stranice s informacijama o opasnosti cjepiva, GMO-a i kancerogenih tvari u lijekovima”, naslov je teksta koji je 5. listopada 2019. objavljen na portalu Matrix World (arhiviranog ovdje). Tvrdnja iznesena u naslovu u potpunosti je netočna.

Citirana dezinformacija zapravo je iskrivljavanje odluke vlasnika društvenih mreža da će suzbijati širenje lažnih tvrdnji o cjepivima.

Ana Santos Rutschman, profesorica na Sveučilištu Saint Louis, pri čijem Centru za istraživanje zdravstvenog prava nadzire reakcije na dezinformacije o cjepivima, 18. rujna 2019. objavila je tekst u kojem sistematizira dosadašnje napore tech kompanija da svojim korisnicima isporučuju primarno znanstveno utemeljeni sadržaj o osjetljivim zdravstvenim temama (The Conversation).

Tijekom 2019. je Facebook objavio da će smanjiti vidljivost anti-vakserskog sadržaja, tako što će ga prestati promovirati. Oglašavanje anti-vakserskog sadržaja tijekom 2019. zabranio je i YouTube (u vlasništvu Googlea). Niti na jednoj od ove dvije platforme anti-vakserski sadržaj nije zabranjen: i dalje je dostupan, samo se više ne može promovirati plaćenim oglasima.

Jedina društvena mreža koja je doista uvela zabranu objave sadržaja o cijepljenju je Pinterest. Međutim, ta društvena mreža ne čini razliku među točnim i netočnim tvrdnjama, već je zabranila apsolutno sve objave koje tematiziraju cijepljenje. Od 2019. Pinterest je objave o cijepljenju počeo dozvoljavati isključivo ustanovama javnog zdravstva.

Tražilica Google nije službeno objavila da će na bilo koji način ograničavati pristup anti-vakserskom sadržaju. Pretraga termina “cijepljenje” na Googleu i dalje izlistava ne samo znanstvene činjenice, već i neutemeljene tvrdnje o štetnosti cjepiva.

Google, kao ni popularne društvene mreže, nisu javnost obavijestile ni o kakvim mjerama za smanjenje dosega teorija zavjera o drugoj vrsti sadržaja, poput GMO-a ili industrije lijekova. Mogućnost promoviranja plaćenim objavama na Facebooku i YouTubeu ukinuta je isključivo neznanstvenom sadržaju o cijepljenju.

U Američkom žurnalu javnog zdravstva 2018. je objavljena studija skupine znanstvenika koja pokazuje da znanstveno neutemeljene rasprave o štetnosti cjepiva potenciraju propagandisti ruske države. Cilj ruskog djelovanja nije pritom puko promoviranje teorija zavjera o cjepivima, već potenciranje podjela u zapadnim društvima. Istraživanje je utvrdilo da ruski botovi i trolovi sabotiraju obje strane rasprave: u podjednakoj mjeri dijele i anti-vakserski sadržaj, i sadržaj kojim se agresivno promovira cijepljenje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.