Netočno je da Google blokira informacije o cjepivima, GMO-u i lijekovima

P.V.

“Google će blokirati sve web stranice s informacijama o opasnosti cjepiva, GMO-a i kancerogenih tvari u lijekovima”, naslov je teksta koji je 5. listopada 2019. objavljen na portalu Matrix World (arhiviranog ovdje). Tvrdnja iznesena u naslovu u potpunosti je netočna.

Citirana dezinformacija zapravo je iskrivljavanje odluke vlasnika društvenih mreža da će suzbijati širenje lažnih tvrdnji o cjepivima.

Ana Santos Rutschman, profesorica na Sveučilištu Saint Louis, pri čijem Centru za istraživanje zdravstvenog prava nadzire reakcije na dezinformacije o cjepivima, 18. rujna 2019. objavila je tekst u kojem sistematizira dosadašnje napore tech kompanija da svojim korisnicima isporučuju primarno znanstveno utemeljeni sadržaj o osjetljivim zdravstvenim temama (The Conversation).

Tijekom 2019. je Facebook objavio da će smanjiti vidljivost anti-vakserskog sadržaja, tako što će ga prestati promovirati. Oglašavanje anti-vakserskog sadržaja tijekom 2019. zabranio je i YouTube (u vlasništvu Googlea). Niti na jednoj od ove dvije platforme anti-vakserski sadržaj nije zabranjen: i dalje je dostupan, samo se više ne može promovirati plaćenim oglasima.

Jedina društvena mreža koja je doista uvela zabranu objave sadržaja o cijepljenju je Pinterest. Međutim, ta društvena mreža ne čini razliku među točnim i netočnim tvrdnjama, već je zabranila apsolutno sve objave koje tematiziraju cijepljenje. Od 2019. Pinterest je objave o cijepljenju počeo dozvoljavati isključivo ustanovama javnog zdravstva.

Tražilica Google nije službeno objavila da će na bilo koji način ograničavati pristup anti-vakserskom sadržaju. Pretraga termina “cijepljenje” na Googleu i dalje izlistava ne samo znanstvene činjenice, već i neutemeljene tvrdnje o štetnosti cjepiva.

Google, kao ni popularne društvene mreže, nisu javnost obavijestile ni o kakvim mjerama za smanjenje dosega teorija zavjera o drugoj vrsti sadržaja, poput GMO-a ili industrije lijekova. Mogućnost promoviranja plaćenim objavama na Facebooku i YouTubeu ukinuta je isključivo neznanstvenom sadržaju o cijepljenju.

U Američkom žurnalu javnog zdravstva 2018. je objavljena studija skupine znanstvenika koja pokazuje da znanstveno neutemeljene rasprave o štetnosti cjepiva potenciraju propagandisti ruske države. Cilj ruskog djelovanja nije pritom puko promoviranje teorija zavjera o cjepivima, već potenciranje podjela u zapadnim društvima. Istraživanje je utvrdilo da ruski botovi i trolovi sabotiraju obje strane rasprave: u podjednakoj mjeri dijele i anti-vakserski sadržaj, i sadržaj kojim se agresivno promovira cijepljenje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"