Razotkriveno

Stranica Narodne novine neće vam pokloniti ‘brvnaru’

Foto: Facebook NN

Facebook stranica “Narodne novine” (arhivirana ovdje) već nekoliko dana čitatelje obmanjuje lažnim nagradnim igrama u kojima im navodno poklanjaju “brvnare” i drvene montažne kućice. Njihove objave podijeljene su više tisuća puta, a samu stranicu prati gotovo 200 tisuća ljudi.

U objavama od korisnika Facebooka traže da lajkaju i prate njihovu stranicu i različite Facebook grupe, označe Facebook prijatelje, a na na kraju objave pišu:  “molimo vas da na dan proglašenja pobednika budete strpljivi”.

Na jednoj od objava (arhiviran ovdje) naznačeno je da im je sponzor “Brvnare Džaja – Šipovo”. Napominjemo da se ni na navedenoj “sponzorskoj ” stranici ne nalaze detaljni podatci o vlasnicima stranice, odnosno tvrtke. Ipak, osoba koja se javlja na kontakt telefon označene stranice i navodnog sponzora tvrdi da nema nikakve veze s tom nagradnom igrom.

“Nagradna igra? Skupljaju lajkove za svoju stranicu. Nisu nas pitali da nas označe na stranici kao spozora i ne dijelimo nikakve kućice”, rečeno je Faktografu.

Same fotografije koje administratori ove stranice prikupljene su s različitih internetskih stranica, ali i oglasnika poput Njuškala.

Faktograf je opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.