Cjepivo protiv gripe spašava živote, ne vjerujte prevarantima koji vas uvjeravaju da je opasno

P.V.

Pred nama je sezona gripe. Hrvatski zavod za javno zdravstvo početkom listopada izvijestio je o nabavci četverovalentnog cjepiva protiv gripe, koje će biti besplatno dostupno svim rizičnim skupinama.

HZJZ preporučuje cijepljenje protiv gripe osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, pacijentima s kroničnim oboljenjima i bolestima, djeci i adolescentima na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, radnicima u domovima za starije osobe, radnicima u zdravstvu, trudnicama, te članovima kućanstva osobama koje pripadaju u rizične skupine, a koje same ne mogu primiti cjepivo zbog opasnosti od mogućih kontraindikacija.

Ne nasjedajte na dezinformacije o cjepivu protiv gripe

Istovremeno, internetski proizvođači dezinformacija i promotori teorija zavjera o cjepivima uvjeravaju ljude da im je cjepivo protiv gripe nepotrebno, ugrožavajući tako ljudske živote. “Sezona je cijepljenja protiv gripe – prije nego što nasjednete dobro razmislite!”, naslov je teksta na portalu Os Uma (arhiviranog ovdje), koji potpisuje Irena Dujmušić.

Dujmušić se u svom tekstu najprije poziva na novo istraživanje koje navodno “otkriva da redovno godišnje cijepljenje protiv gripe može u budućnosti ograničiti sposobnost tijela u borbi s novim sojevima virusa koji se redovno pojavljuju svake godine”. U tekst nije uvrstila naziv predmetnog istraživanja, niti link na takvo istraživanje.

Uspjeli smo, međutim, pronaći istraživanje čiji se rezultati mogu tumačiti na opisani način, ako se žele tumačiti zlonamjerno. U stvarnosti, istraživači su provjeravali da li opetovano korištenje godišnjeg cjepiva protiv gripe čini to cjepivo manje efektivnim. Ustanovili su kako se mogućnost da ranije primljeno cjepivo protiv gripe utječe na učinkovitost budućeg cjepiva ne može diskvalificirati, zbog čega su zaključili da je potrebno provesti višegodišnje kliničke studije da bi se došlo do odgovora. Nije, međutim, ustanovljeno da bi cjepivo protiv gripe moglo negativno utjecati na imunološki sustav ljudskog tijela.

Predmetno istraživanje, objavljeno 2017. godine, dostupno je preko poveznice na stranici američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), u sklopu informativne brošure koja nudi odgovor na pitanja o učinkovitosti cjepiva. U odgovoru na pitanje “je li točno da opetovano cijepljenje može umanjiti učinkovitost cjepiva?”, CDC odgovara prilažući rezultate predmetnog istraživanja. Međutim, također navode i kako je “činjenica da većina studija ukazuje na korisnost cijepljenja”, te preporučuju “redovitu godišnju vakcinaciju protiv gripe kao prvi i najvažniji korak u zaštiti od gripe i pratećih komplikacija”.

Nepotpune i neutemeljene informacije pothranjuju mitove o gripi

Pokušavajući dati na težini svojim neutemeljenim tvrdnjama o štetnosti cjepiva, Dujmušić u nastavku teksta izdvaja izolirani slučaj kao dokaz da su cjepiva opasna. U pitanju je slučaj iz 2009. godine, kada je više od 1300 ljudi koji su primili cjepivo Pandemrix proizvođača GlaxoSmithKline (GSK) razvilo bolest narkolepsije. Svi slučajevi zabilježeni su u Europi, gdje je cjepivo Pandemrix protiv gripe tipa H1N1 primilo više od 30 milijuna ljudi. Godine 2015. objavljeno je istraživanje koje razrađuje teoriju da je cjepivo kod određenog broja genetski ugroženih osoba potaklo autoimunu reakciju koja je dovela do narkolepsije (Science). Međutim, u tom istraživanju naglašeno je kako su potrebna dodatna istraživanja da bi se pretpostavka potvrdila. U najnovijim se studijama i dalje naglašava kako nemamo dovoljno informacija o uzrocima narkolepsije da bi se mogli donositi definitivni zaključci.

U vrijeme sezone gripe povećava se broj dezinformacija o cjepivima protiv gripe koja kruže društvenim mrežama. Netočne informacije o cjepivu protiv gripe dovoljno su raširene da je Medicinski fakultet Sveučilišta Harvard na svom webu objavio članak “10 mitova o gripi”. Najraširenije zablude tiču se upravo cjepiva protiv gripe. Neke od raširenih zabluda o cjepivu protiv gripe u razgovoru za 24sata je nedavno demantirao dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog referentnog centra za influencu pri HZJZ-u.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"