Razotkriveno

Croatia Airlines ne dijeli besplatne aviokarte, riječ je o lažnim stranicama

Foto: CA Facebook

“Obavještavamo sve zainteresirane korisnike da Croatia Airlines nije vlasnik domene “croatiaairlines.monster” te NE provodi nagradnu igru niti dijeli besplatne aviokarte”, navodi se na službenoj stranici navedene aviokompanije. Isto vrijedi za domenu “croatiaairlines-tickets.club”.

Društvenim mrežama, naime, posljednjih dana masovno se širi lažna nagradna igra u kojoj se lažno dodjeljuju “dvije besplatne avionske karte”.

Na lažnu nagradnu upozorava i Googlov web preglednik Chrome. “Napadači na web-lokaciji www.croatiaairlines-tickets.club mogu vas na prijevaru pokušati navesti da napravite nešto opasno kao što je instaliranje softvera ili otkrivanje osobnih podataka (npr. zaporki, telefonskih brojeva ili brojeva kreditnih kartica)”, obavijest je koja se automatski pojavljuje korisnicima tog preglednika kada pokušaju otvoriti sporni link koji vodi na lažnu nagradnu igru.

Ovo nije prvi puta da administratori lažnih stranica pokušavaju koristeći se brendom Croatia Airlinesa i navodnom nagradnom igrom prikupiti podatke lakovjernih osoba. Ta aviokompanija je i ranije upozoravala građane i građanke na lažne nagradne igre, no kao i inače u takvim slučajevima puno manji broj korisnika društvenih mreža podijelio je upozorenje, nego zavaravajući sadržaj.

Faktograf je ranije pisao opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.