Croatia Airlines ne dijeli besplatne aviokarte, riječ je o lažnim stranicama

A. Br.

“Obavještavamo sve zainteresirane korisnike da Croatia Airlines nije vlasnik domene “croatiaairlines.monster” te NE provodi nagradnu igru niti dijeli besplatne aviokarte”, navodi se na službenoj stranici navedene aviokompanije. Isto vrijedi za domenu “croatiaairlines-tickets.club”.

Društvenim mrežama, naime, posljednjih dana masovno se širi lažna nagradna igra u kojoj se lažno dodjeljuju “dvije besplatne avionske karte”.

Na lažnu nagradnu upozorava i Googlov web preglednik Chrome. “Napadači na web-lokaciji www.croatiaairlines-tickets.club mogu vas na prijevaru pokušati navesti da napravite nešto opasno kao što je instaliranje softvera ili otkrivanje osobnih podataka (npr. zaporki, telefonskih brojeva ili brojeva kreditnih kartica)”, obavijest je koja se automatski pojavljuje korisnicima tog preglednika kada pokušaju otvoriti sporni link koji vodi na lažnu nagradnu igru.

Ovo nije prvi puta da administratori lažnih stranica pokušavaju koristeći se brendom Croatia Airlinesa i navodnom nagradnom igrom prikupiti podatke lakovjernih osoba. Ta aviokompanija je i ranije upozoravala građane i građanke na lažne nagradne igre, no kao i inače u takvim slučajevima puno manji broj korisnika društvenih mreža podijelio je upozorenje, nego zavaravajući sadržaj.

Faktograf je ranije pisao opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"