Faktograf.hr

Samo činjenice

Nije točno da cijepljene osobe više obolijevaju od raka, nego one koje se nisu cijepile

Izvor: scientificanimations.com/WikiMedia

Portal Logično.com objavio je članak “NOVI HPV SKANDAL: ‘Cijepljene osobe više obolijevaju od raka, nego one koje se nisu cijepile'”, koji na zanimljiv način “potkrepljuje” netočne tvrdnje glavnog izvora, dr. Gérarda Bapta. On, za početak, tvrdi u svom pismu odaslanom na više adresa da su ga “nedavno privukle dvije znanstvene publikacije koje upozoravaju da najnoviji podaci, objavljeni u Registrima za praćenje bolesti raka u nekoliko zemalja, govore o povećanju broja oboljelih od raka grlića maternice. Radi se o zemljama koje su provele masovna cijepljenja protiv virusa HPV, a čija procijepljenost iznosi više od 80%”.

Članak na portalu Logično nudi poveznice na javne izvore zdravstvenih institucija zemalja u kojima je navodno došlo do povećane incidencije raka grlića maternica upravo zbog visoke procijepljenosti. Kopirali smo dio teksta zajedno s poveznicama:

U Australiji,” piše bivši zastupnik, “vrlo široka kampanja cijepljenja uključivala je više od 80% ciljanih dobnih skupina. Ovi podaci Australskog instituta za zdravstvo pokazuju vrlo snažno (+114%) povećanje incidencije invazivnog raka vrata maternice među ženama u dobi od 20 do 24 godine. Porast je 36% za žene u dobi od 25 do 29 godina, a 33% za žene u dobi od 30 do 34 godine.

Velikoj Britaniji, incidencija invazivnog raka grlića maternice nije smanjena od 2010., a prema njegovim riječima, “povećala se za 100% u skupini od 24-29 godina, navodi Cancer Research UK. “U Norveškoj je učestalost invazivnog raka vrata maternice povećana za 25% u skupini žena u dobi od 20 do 44 godine, prema Nordcanu.”

Ovo je naizgled vrlo uvjerljivo, međutim, spomenute institucije demantiraju Bapta. Iako se zaista radi o poveznicama na njihove službene stranice, one vode na naslovnice, a ne podatke ili članke koji bi govorili u prilog Baptovim tezama.

Uvodno je potrebno naglasiti da postoji više od 170 vrsta HPV-a te da se novi neprestano otkrivaju. Prenose se uglavnom spolnim putem. Veći broj seksualnih partnera smatran je rizičnim faktorom, ali on je uglavnom nevidljiv u zdravstvenim statistikama. Tijelo se većine vrsta tog virusa može riješiti samo unutar dvije godine i infekcija može proći bez simptoma. No, neki tipovi zadržavaju se dulje i uzrokuju kancerogene promjene na stanicama. Centar za kontrolu bolesti (CDC) navodi da se HPV smatra uzročnikom oko 90 posto rakova grlića maternice i anusa, zatim oko 70 posto rakova vulve i vagine te 60 posto karcinoma penisa. Rak cerviksa uobičajeno je dijagnosticiran u mlađoj dobi od ostalih HPV-om uzrokovanih karcinoma.

Line chart showing the median age at diagnosis for HPV-associated cancers among women. 49 years for HPV-associated cervical cancer, 67 for HPV-associated vaginal cancer, 66 for HPV-associated vulvar cancer, 62 for HPV-associated anal cancer, and 62 for HPV-associated oropharyngeal cancers.

Dva su cjepiva dostupna od 2007. godine – Cervarix protiv HPV-a 16 i 18 te Gardasil protiv HPV 6, 11, 16 i 18. Od 2018 dostupan je i Gardasil-9 protiv HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58. Zauzdavanju i manjoj smrtnosti od ovoga raka nije pomoglo samo cijepljenje, nego i činjenica da su PAPA testovi postali standardni dio ginekoloških pregleda. Upravo zahvaljujući brisu oljuštenih stanica vrata maternice, rodnice i sluznice vrata maternice moguće je rano otkrivanje degeneracija, koje često izaziva infekcija HPV-om. Ukoliko nisu primijećene na vrijeme, mogu se razviti u rak.

Kada govorimo o Baptu, na početku je važno naglasiti da je on kardiolog. Zato mu bavljenje cjepivima zamjeraju onkolozi i ginekolozi, koji upravo njega imenuju kao širitelja fake newsa, odgovornog za nisku procijepljenost u Francuskoj.

U Australiji i Norveškoj nije došlo do povećanja broja slučajeva u spomenutoj dobnoj skupini

Počnimo s Australijom, koja iz godine u godinu bilježi povećanje broja oboljelih od raka. Usprkos tome, australska udruga koja pomaže oboljelima od raka očekuje da će konkretan rak grlića maternice do 2035. biti iskorijenjen, upravo zahvaljujući visokoj procijepljenosti, redovitim pregledima i poboljšanjima u dijagnostici.

Broj oboljelih od HPV-a pada, što se pripisuje i “imunitetu krda”, a sve manje žena oboljeva i umire od raka grlića maternice. To pokazuju i “ekselice” s detaljnim statistikama o incidenciji te vrste raka, kao i mortalitetu od 1982. do novijih godina, koje se mogu skinuti i pregledati sa stranica instituta punog naziva Australski nacionalni institut za zdravlje i blagostanje. Tu su i poveznice na izvještaje o svim bolestima koje se sprječavaju cijepljenjem, pa i o Human Papilloma Virusu. Ovo su podaci o dijagnozama raka grlića maternice te smrtnosti:

Isto je i sa spomenutom dobnom skupinom, što se jasno može vidjeti iz tabela objavljenih na stranicama Instituta.

Norveška također bilježi pad broja umrlih žena i manji broj novooboljelih, prema spomenutom Nordcanu.

Što se tiče spomenute dobne skupine, prema podacima Global Cancer Observatoryja (iarc.fr) također nije točno da je među mladim ženama došlo do veće incidencije ovog raka.

 

Velika Britanija

Između 2008., kad je cjepivo uvedeno u Veliku Britaniju, i 2018. godine, procijepljeno je 80 posto djevojaka. Prema Cancer Researchu, pojavnost raka u spomenutim dobnim skupinama u Velikoj Britaniji jesu u porastu – u skupini između 20 do 24 godine stopa je porasla 82%, a u grupi od 25 do 34 godine za 45%.

Portal Francuske asocijacije za znanstvene informacije (AFIS) ipak odbacuje Baptovu tvrdnju pripisujući je pomicanjem dobi u kojoj se šalju pozivi na prve preglede – ona se pomjerila s 25 na 20, a zatim na 24,5 godine. Potkrepljuju to studijom iz 2018. godine (Preventive Medicine), koja se pozabavila dramatičnim povećanjem broja novootkrivenih slučajeva u Engleskoj.

Što se tiče očekivanog pada u pojavi raka grlića maternice, kao posljedice cijepljenja žena u dobnoj skupini između 14 i 18 godina 2008. i 2009. godine, smatraju da je prerano za takvo zaključivanje.

“Tek su u ožujku 2016. godine žene cijepljene (sa 17 ili 18 godina) bile prvi puta na pregledu u dobi od 24,5 godina. Ove žene su imale između 22 i 24 godine 2014. (kada je došlo do porasta u broju dijagnoza, op. A. B.)…, ali kako samo mali broj žena razvija rak cerviksa u prvih osam godina od infekcije, većina žena koje bi oboljele od ovog raka u dobnoj skupini 20-24 bi morale biti inficirane prije 17. godine”, navode.

Ukupan broj oboljelih je u padu je za 24 posto od devedesetih godina, a broj umrlih žena je pao za 75 posto od ranih sedamdesetih.

“Učestalost pojave raka grlića maternice vjerojatno će padati u dubućim desetljećima, sukladno projekcijama vezanim za očekivane učinke cijepljenja protiv HPV-a”, piše taj isti Cancer Research. Bilježe pad u broju zaraženih HPV-om, a i smatra da će također iskorijeniti ovu bolest. Uveli su, naime, i cijepljenje za dječake.

 

Švedska

Među zemljama visoke procijepljenosti te velike incidencije ovoga raka u mladim dobnim skupinama, koje su primile cjepivo, spominjana je i Švedska. Tvrdnje o ovome bazirane su, kako navodi AFIS, na članku objavljenom u časopisu Indian Journal of Medical Ethics 2018. godine, koji je naknadno povučen. Naime, njegov anonimni autor, koji je pisao pod pseudonimom Lars Andersson, tvrdio je da radi za renomirani švedski Karolinska Institutet, koji je “snažno osporio” tu činjenicu, kao i nalaze njegove studije.

Profesor tog instituta, Joakim Dillner, izjavio je da prema tada dostupnim podacima “nije zabilježen niti jedan slučaj raka povezanog s HPV-om među cijepljenima, a bilo je deset slučajeva među onima koje nisu primile cjepivo”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.