Predsjedničina tvrdnja da je korupciju u tajnim službama naslijedila od Milanovića i Josipovića nije točna

P.V.

“Naravno da se borim s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu. Pa taj sam sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske”, priopćila je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović (Večernji list).

Aktualna predsjednica i kandidatkinja za drugi mandat priopćenjem je pojasnila tvrdnju izrečenu tijekom HRT-ovog sučeljavanja 11 predsjedničkih kandidata. “Ono što je meni problem jest da se ja bavim korupcijom u samim službama, SOA-i i drugim službama. Mislim da je došlo vrijeme da se zaposle mladi ljudi koji nisu korumpirani i koji će raditi profesionalno”, rekla je Grabar Kitarović tijekom debate s protukandidatima.

U naknadnom priopćenju pojasnila je da je pritom mislila na slučaj Darka Grdića i Ognjena Preosta, bivšeg ravnatelja i zamjenika ravnatelja Vojne-sigurnosno obavještajne agencije (VSOA). Međutim, ako je to slučaj na koji se predsjednica referirala kad je govorila o korupciji u tajnim službama, onda njena tvrdnje da je korupciju u tajnim službama naslijedila od predsjednika Ive Josipovića i premijera Zorana Milanovića nije utemeljena.

U nepravomoćnoj presudi koja im je izrečena u siječnju 2018. godine Grdić i Preost proglašeni su krivi za izvlačenje novca iz VSOA-e u razdoblju od početka 2009. do 3. srpnja 2012. godine (Večernji list). Početak inkriminiranog razdoblja se, dakle, odnosi na vrijeme kad je hrvatski premijer još bio Ivo Sanader, a u Uredu predsjednika stolovao je Stjepan Mesić. Ivo Josipović predsjednikom je postao nakon drugog kruga izbora održanih 14. siječnja 2010. godine, a Zoran Milanović potvrđen je kao premijer nakon parlamentarnih izbora koji su se održali 4. prosinca 2011. godine.

Vremenske nekonsistentnosti u tvrdnjama predsjednice Grabar Kitarević već su primjećene i na Twitteru. Matematičar i ekonomist Domagoj Babić napravio je graf koji pokazuje da se izvlačenje novca iz VSOA-e, prema navodima iz optužnice, počelo prije izbora Josipovića i Milanovića, odnosno da se afera počela procesuirati tek nakon što je HDZ na vlasti zamijenila SDP-ova Kukuriku koalicija.

Svakako treba naglasiti i da je presuda Grdiću i Preostu za izvlačenje novca iz VSOA-e i dalje nepravomoćna. Konačni pravorijek o njihovoj krivnji ili nevinosti tek treba dati Vrhovni sud. To su istaknuli i Grdić i Preost oglasivši se priopćenjima odaslanima preko svojih odvjetnika (Jutarnji list; ovdje i ovdje). Ističu da je predsjednica RH optužbama na račun njihovih klijenata povrijedila presumpciju nevinosti i izvršila pritisak na rad Vrhovnog suda, iako je tijekom predizbornog sučeljavanja i sama tvrdila da je svatko nedužan dok mu se sudskim putem ne utvrdi krivnja.
ISPRAVAK: Ovaj tekst je naknadno prepravljen zbog ispravljanja greške koja nam se potkrala u izvornoj verziji. Izvorno je u tekstu stajalo da predsjednica Grabar Kitarović tijekom sučeljavanja nije izrijekom spomenula VSOA-u, već samo SOA-u. Dodatnim preslušavanjem predsjedničine izjave utvrdili smo da to nije točno. Ispričavamo se čitateljima zbog nenamjerne pogreške.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"