Evo kako izgledaju lažni oglasi na koje upozorava Atlantic grupa

A. Br.

Atlantic grupa priopćenjem je ranije danas upozorila javnost i medije “na inflaciju poveznica na lažne portale” koji lažnim intervjuima s vlasnikom te kompanije Emilom Tedeschijem pokušavaju privući čitatelje i zlouporabiti njihove podatke.

“Tijekom posljednjih nekoliko tjedana primijetili smo da se na mnogim portalima i na društvenim mrežama, posredstvom platforme Google Ads, sve učestalije pojavljuju linkovi na lažne portale u funkciji promocije kriptovaluta. U značajnom dijelu ove kampanje kao mamac čitateljima koriste se lažni intervjui s izmišljenim sadržajem, a koji se pozivaju na financijski uspjeh Emila Tedeschija navodno baziran na ulaganju u kriptovalute. Budući da primamo i sve veći broj izravnih upita građana/čitatelja, i onih koji upozoravaju na zloupotrebu podataka, ali i onih skeptičnih, no zainteresiranih za moguću laku zaradu, molimo vas da u interesu javnosti, a po Vašoj procjeni, objavite kako su mediji preplavljeni u cijelosti lažnim člancima uz apel čitateljima da ne nasjedaju na prijevaru”, napisali su u priopćenju.

Jedan od primjera lažnih oglasa možete vidjeti na slici niže. Uvidom u Facebookovu galeriju oglasa, vidljivo je da je s Facebook stranice Winter Magic pokrenuto oglašavanje dviju objava koje reklamiraju lažni intervju Emila Tedeschija.

Klikom na objavu, odnosno oglas te stranice, čitatelj odlazi na anonimni portal na kojemu se promovira lažni intervju.

“(…)moj glavni izvor novca je novi automatski program za trgovanje kriptovalutama, koji se zove Bitcoin Revolution”, jedna je od brojnih lažnih izjava koje se u intervjuu pripisuju Emilu Tedeschiju.

I Facebook stranica “Enjoy our deals” sponzorira lažne oglase te čitatelje odvodi na isti lažni intervju.

Facebook stranica “Sun light” ima čak šest oglasa koji odvode na lažan intervju.

Google oglasi koji odvode na lažni intervju pojavljivali su se i u trenutku pisanja ovog teksta. Primjerice, (slika niže) i na portalu Jutarnjeg lista.

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"