Faktograf.hr

Samo činjenice

3D ilustracija požara u Australiji nije isto što i (lažna) fotografija iz svemira

Izvor: Shutterstock, OSORIOartist

Društvenim mrežama se širi više 3D ilustracija požara u Australiji, ali su pogrešno potpisane kao satelitske snimke.

Satelitska snimka Australije. Ljudi, ovo je stravicno!“, piše jedan korisnik Facebooka, s čijeg je profila ilustracija podijeljena gotovo petsto puta.

Napravio ju je Shutterstockov OSORIOartist, navodeći da se radi o pogledu iz svemira na ekološku katastrofu požara u Australiji, uz napomenu “3D ilustracija”.

Umjetnik se opravdava zbog pogrešnog shvaćanja korisnika društvenih mreža

Slično je i s 3D ilustracijom Anthonyja Hearseyja, kojom se bavio Snopes. Sam Hearsey je putem društvenih mreža poručio da nije pretpostavio da će postati tako viralna te da se ne radi o fotografiji. Iako se radi o stvarnim podacima NASA-e, upozorio je, oni mogu biti pretjerano istaknuti zbog sjaja koji nastaje pri renderiranju, tj. procesuiranju kod kompjuterske obrade slike.

“Razmišljajte o ovome kao o malo ljepšoj grafici”, poručio je.

Ona prikazuje NASA-ine podatke o svim požarima uočenim između 5. prosinca 2019. i 5. siječnja 2020., dakle, nije napravljena u stvarnom vremenu, niti je satelitska fotografija.

Zato se ne može reći ni da se radi o lažnoj fotografiji, kao što su izvijestili pojedini hrvatski mediji. Jednostavno se ne radi o fotografiji, već ilustraciji, što su pravilno prepoznali drugi portali [1, 2, 3].

“Kompilirane slike stvorene iz višestrukih podataka se često miješaju za stvarne fotografije”, napisao je, pak, Snopes.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.