Bandić u politički prostor lansirao pojam “žetončića”, a sada ga negira

G. G.

“Zadnji put je Marija Komparić Devčić izašla iz kluba. Da je bilo žetončića onda ne bi izašla. Prema tome, u klub se ulazi dragovoljno i izlazi dragovoljno. Prema tome, ne znam o kakvim žetončićima govorite. Mi smo demokratska stranka s demokratskim pravilima igre i tako će biti i ubuduće”,  rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba odgovarajući na novinarska pitanja (N1). Pritom je naglasio kako u njegovom saborskom klubu – Stanka rada i solidarnosti Milan Bandić – nema nikakvih žetončića.

Žetončiće koje u današnjem razgovoru s novinarima niječe u politički prostor uveo je upravo Bandić govoreći o saborskim prebjezima, odnosno jačanju kluba zastupnika njegove stranke koja podržava vladajuću većinu.

„Trenutno nas je 11, ali još dva-tri žetončića imam u džepu. No, o tome ćemo nakon Uskrsa“, poručio je Bandić u veljači prošle godine na utemeljiteljskoj skupštini svoje stranke u Bjelovaru (Večernji list).

Sa saborske govornice, nekoliko dana kasnije, osudu te Bandićeve izjave tražila je Anka Mrak Taritaš, navodeći kako je nedopustivo da gradonačelnik najvećeg grada u zemlji saborske zastupnike nazove „žetončići“.

“Odgovornost u politici je nešto o čemu moramo svi razmisliti i svi jednoglasno to ‘žetončići’ trebamo osuditi jer to loše govori o politici političkim strankama i ovom saboru”, ustvrdila je Mrak Taritaš (24sata).

Da je zastupnike koji u njegov klub prelaze izrazito neprimjereno nazivati „žetončičima“, poručio je i HNS-ov Milorad Batinić, dok je SDP-ov Gordan Maras kazao da bi bilo „gadljivo i kada bi ‘žetončiće’ skupljao svojim novcem, ali bi čovjek mogao reći da to bar ne radi javnim novcem“ (RTL).

Od veljače prošle godine do danas „žetončići“, koje je promovirao Bandić, postali su opći sinonim za političke prebjege u njegov klub.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"