Faktograf.hr

Samo činjenice

Ovaj radnik ne nosi odijelo koje štiti od “5G radijacije”

U nedostatku znanstvenih dokaza koji bi ukazali na štetnost 5G tehnologije, pobornici teorija zavjera pokušavaju konstruirati “dokaze”.

Facebookom se tako posljednjih dana širi fotografija koja je u više navrata raskrinkana, a prikazuje osobu koja noseći zaštitno odijelo nešto radi pored telekomunikacijskog stupa. Sporna fotografija kod korisnika te društvene mreže trebala bi izazvati zbunjenosti i skepsu, budući da takvi prizori nisu često zabilježeni kamerom.

Tekst koji prati fotografiju netočno tvrdi da osoba koja “instalira 5g nosi zaštitno odijelo protiv radijacije”.

Kako je ranije ustvrdio FullFact, britanski portal specijaliziran za provjeru činjenica, najvjerojatnije porijeklo fotografije su Sjedinjene Američke Države, a zaštitno odijelo nije sigurnosna odjeća koja štiti od radijacije, već odijelo koje radnika štiti od prljavštine. FullFact poziva se i na informacije Snopesa, američkog portala za provjeru činjenica koji je o ovoj fotografiji i pratećoj netočnoj tvrdnji pisao prije nešto više od pola godine.

U razgovoru sa stručnjacima oba su portala zaključila da je najvjerojatnije riječ o radniku koji telekomunikacijski stup čisti od ptičjeg izmeta i drugih oblika prljavštine.

Snopes je priložio i snimke na kojima je vidljivo da radnici koji vrše instalaciju ne nose sigurnosnu odjeću koja bi ih trebala štiti od radijacije.

Štoviše, kako je za Snopes rekao Scott Krouse, direktor američkog nacionalnog udruženja montera takvih stupova, radnici koji imaju posla s 5G instalacijama ne moraju nositi nikakvu dodatnu opremu, u usporedbi s onima koji se bave 3G ili 4G instalacijama. Krouse je za Snopes rekao i da se na fotografiji prikazuje stup s 4G mrežom.

Faktograf je ranije pisao o činjenici da nema dovoljno dokaza da bi se moglo konkluzivno utvrditi je li 5G tehnologija štetna za ljudsko zdravlje, zbog čega se provode dodatna istraživanja. Više možete pročitati ovdje.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.