Faktograf.hr

Samo činjenice

Ova snimka je krivotvorina, mobitel ne može zapaliti čeličnu vunu

Popularna video krivotvorina koja se već neko vrijeme širi društvenim mrežama stigla je i do Hrvatske. Facebookom se širi videozapis koji navodno prikazuje zapaljenje čelične vune postavljene oko 5G telefona prilikom dolaznog poziva.

Najprije treba istaknuti da se na video zapisu, prema portalu Android Authority, prikazuje iPhone 6. Ovaj model mobitela na tržište je plasiran 2014. godine pa ni ne može primati 5G signal.

Međutim, čak ni mobiteli optimizirani za 5G vezu ne mogu izazvati zapaljenje čelične vune.

Portal Snopes utvrdio je da se radi o montiranoj snimci, tj. da je vatra koja izbija u čeličnoj vuni oko telefona zapravo naknadno dodani digitalni efekt. U pitanju je prilično bazičan falsifikat, koji se razotkriva kao lažan već samim usporavanjem snimke na brzinu od 0.25x. Pri sporijoj brzini postaje jasno da se čelična vuna nije spontano zapalila kad je mobitel registrirao dolazni poziv, već je efekt zapaljenja dodan naknadnom računalnom obradom snimke.

Falsificiranu snimku izvorno je proširio YouTube kanal ViralVideoLab. Na njihovom je kanalu snimku pogledalo više od 830 tisuća ljudi.

5G tehnologija predmet je raznih teorija zavjere prema kojima su 5G signali štetni za ljudsko zdravlje. Trenutno ne postoje dokazi da je 5G tehnologija na bilo koji način štetna za ljudsko zdravlje, iako su pojedini znanstvenici upozoravali da bi učinke 5G zračenja trebalo dodatno istražiti.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.