Razotkriveno

“INA nagradne igre” lažna je stranica

Foto: Facebook

Facebookom se širi lažna nagradna igra sa stranice “INA nagradne igre”. U Facebook objavi administratori stranice tvrde da su u potrazi za “15 sretnika koji će osvojiti bon od 2000 kuna i napuniti svoje rezervare”.

Iako je lažnu nagradnu igru u samo par sati podijelilo gotovo stotinu ljudi u komentarima pod Facebook objavom, jasno je da su korisnici Facebooka već počeli prepoznavati da je riječ o lažnoj stranici.

“Prije nego napravite ovu uzaludnu glupost, pogledajte da je stranica napravljena malo prije. Ovo je lazna stranica koja ce skupa sa vasim lajkovima biti prodana nekome”, napisao je tako jedan od korisnika Facebooka ispod objave lažne nagradne igre.

Administratori lažne stranice, naime, od korisnika Facebooka traže da lajkaju stranicu i objavu koju će potom podijeliti, a da u komentarima označe nekog od Facebook prijatelja kako bi proširili doseg lažne nagradne igre.

Ispravno je prepoznao da je jedan od najčešćih oblika zarade koji proizlazi iz lažnih nagradnih igara na Facebooku zarada na prodaji stranica. Često se, kako smo već u više navrata pisali, administratori lažnih Facebook stranica pokušavaju dočepati i osobnih podataka korisnika Facebooka.

Na službenim stranicama INA-e jasno se navodi da je samo Facebook stranica INA službena. U trenutku pisanja ovog teksta na toj stranici još uvijek nije navedeno upozorenje na ovu lažnu nagradnu igru.

No, u ranijem slučaju kreiranja lažne nagradne igre sa stranice sličnog imena – INA Hrvatska, glasnogovornik INA-e potvrdio nam je da su česte lažne nagradne igre koji se koriste brendom INA-e.

„Zadnjih godinu dana znaju se pojavljivati takve lažne nagradne igre. Sve su to prevare, samo je jedna naša službena stranica, a ovakvim prevarama na njoj obavještavamo svoje pratitelje na Facebooku“, rekao je glasnogovornik INA-e Faktografu.

Faktograf je opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.