Milanović ne krši zakon (ni Ustav) ako ne stavi lentu na inauguraciji

A.B.

U neobičnom članku “(FOTO-VIDEO) Prisegom bez predsjedničke lente krši se zakon!…Zašto se i Milanović u svojoj izjavi oglušio na hrvatski zakon?…” Braniteljski portal iznio je netočnu informaciju, i to na kreativan način.

Naime, citirajući Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, koji navodno nalaže predsjedniku da se kiti lentom, ubacili su i vlastite komentare i pitanja.

Inauguracija se, premda je svečana prilika, ne spominje u spomenutom članku zakona, koji niti ne koristi izraz poput “dužan nositi”.

Nisu je nosili ni Ivo Josipović, niti Stjepan Mesić, dok je Kolinda Grabar Kitarović postupila kako je opisano u dodatku koji je Braniteljski portal umetnuo u citat iz Zakona.

Članak 26. Ustava

S obzirom da ovo nije prvi puta da prigovaraju predsjednicima što ne nose lentu, portal je posegnuo za vlastitom arhivom i u istom tekstu objavio odgovor Ive Josipovića s početka njegovog mandata, prije desetak godina. Pravnik Josipović im je objasnio da lenta svojim izgledom i disfunkcionalnošću nema svrhu kakvu je imala u vrijeme kada je Zakon donesen. Štoviše, s estetskog i s političkog stanovišta ona očito već dugi niz godina nije nailazila na podršku najšire javnosti, a ni na podršku (korištenje) od strane bivšeg Predsjednika Mesića, dodao je.

“Gotovo desetogodišnjom neprimjenom, Zakon se, kako kaže teorija prava, izobičajio i time izgubio na značaju i važnosti. Ako Vas zanima teorija o prestanku zakona izobičajenjem, možete o tome naći opsežnu literaturu. U našoj praksi ima niz zakona i drugih propisa koji su se isto tako izobičajili, koji se ne primjenjuju, te su, de facto, prestali postojati kao izvor prava. Zasigurno, bilo bi bolje da Sabor i formalno promijeni odredbe Zakona o lenti. U današnjim uvjetima, nošenje lente ne bi imalo učinak jačanja digniteta države, već upravo suprotno. To je i razlog zašto predsjednik Republike, pa i ja koji odnedavno obavljam tu dužnost, ne nosim lentu”, napisao im je Josipović. No, nisu bili zadovoljni.

Ne samo da je lijep nacionalni i svečani modni detalj lenta predsjedniku Josipoviću i lijepo pristaje a njenim nenošenjem krši se odredba čl. 26.ustava RH!

U ovom slučaju je najvjerojatnije riječ o pogrešci, jer članak 26. Ustava kaže: “Svi su državljani Republike Hrvatske i stranci jednaki pred sudovima i drugim državnim i inim tijelima koja imaju javne ovlasti”.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"