Razotkriveno

Milanović ne krši zakon (ni Ustav) ako ne stavi lentu na inauguraciji

Izvor: HINA/ Damir SENČAR

U neobičnom članku “(FOTO-VIDEO) Prisegom bez predsjedničke lente krši se zakon!…Zašto se i Milanović u svojoj izjavi oglušio na hrvatski zakon?…” Braniteljski portal iznio je netočnu informaciju, i to na kreativan način.

Naime, citirajući Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, koji navodno nalaže predsjedniku da se kiti lentom, ubacili su i vlastite komentare i pitanja.

Inauguracija se, premda je svečana prilika, ne spominje u spomenutom članku zakona, koji niti ne koristi izraz poput “dužan nositi”.

Nisu je nosili ni Ivo Josipović, niti Stjepan Mesić, dok je Kolinda Grabar Kitarović postupila kako je opisano u dodatku koji je Braniteljski portal umetnuo u citat iz Zakona.

Članak 26. Ustava

S obzirom da ovo nije prvi puta da prigovaraju predsjednicima što ne nose lentu, portal je posegnuo za vlastitom arhivom i u istom tekstu objavio odgovor Ive Josipovića s početka njegovog mandata, prije desetak godina. Pravnik Josipović im je objasnio da lenta svojim izgledom i disfunkcionalnošću nema svrhu kakvu je imala u vrijeme kada je Zakon donesen. Štoviše, s estetskog i s političkog stanovišta ona očito već dugi niz godina nije nailazila na podršku najšire javnosti, a ni na podršku (korištenje) od strane bivšeg Predsjednika Mesića, dodao je.

“Gotovo desetogodišnjom neprimjenom, Zakon se, kako kaže teorija prava, izobičajio i time izgubio na značaju i važnosti. Ako Vas zanima teorija o prestanku zakona izobičajenjem, možete o tome naći opsežnu literaturu. U našoj praksi ima niz zakona i drugih propisa koji su se isto tako izobičajili, koji se ne primjenjuju, te su, de facto, prestali postojati kao izvor prava. Zasigurno, bilo bi bolje da Sabor i formalno promijeni odredbe Zakona o lenti. U današnjim uvjetima, nošenje lente ne bi imalo učinak jačanja digniteta države, već upravo suprotno. To je i razlog zašto predsjednik Republike, pa i ja koji odnedavno obavljam tu dužnost, ne nosim lentu”, napisao im je Josipović. No, nisu bili zadovoljni.

Ne samo da je lijep nacionalni i svečani modni detalj lenta predsjedniku Josipoviću i lijepo pristaje a njenim nenošenjem krši se odredba čl. 26.ustava RH!

U ovom slučaju je najvjerojatnije riječ o pogrešci, jer članak 26. Ustava kaže: “Svi su državljani Republike Hrvatske i stranci jednaki pred sudovima i drugim državnim i inim tijelima koja imaju javne ovlasti”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.