Razotkriveno

Australski nadbiskup nije kazao da je seks s djecom “duhovni susret s bogom”

Izvor: SkyNews.com.au na YouTubeu

Društvenim mrežama ponovno se dijeli lažna vijest s početka 2018. godine, koju je prenio portal SBplus s naslovom: “Katolički nadbiskup: Pedofilija je ‘duhovni susret s Bogom'”.

Originalno se pojavila na portalu Novi svjetski poredak, a prenio ju je i Vidovdan.org, a izjavi su pridružili i video u kojemu to nadbiskup Denis Hart uopće ne govori.

Naime, Hart to nije rekao za pedofiliju već za ispovjed, što je ispravno prenijela Hina i drugi mediji u Hrvatskoj [1, 2], ali ne i portali koje navodimo. Točna izjava je glasila: “Ispovijed u Katoličkoj crkvi je duhovni susret s Bogom preko svećenika. To je fundamentalni dio vjerskih sloboda, prema australskim i zakonima brojnih drugih zemalja. Izvan toga, svako nasilje protiv djece mora se prijaviti vlastima i mi smo tome apsolutno predani”.

Međutim, ozloglašeni fake news portal zvan Neon Nettle samo je promijenio kontekst njegovih riječi o “duhovnom susretu s bogom”, što je prenio niz sumnjivih portala na engleskom jeziku. Zato se lažnom izjavom još 2018. pozabavio Snopes.

Pedofili se višekratno vraćaju po oprost

Hart je, naime, branio ispovjednu tajnu usprkos činjenici da je Kraljevska komisija za institucionalni odgovor na  zlostavljanja djece utvrdila kako se zlostavljanja nastavljaju i nakon ispovijedi te da pedofili opetovano dolaze po oprost. Osnovana 2013. godine, Komisija je utvrdila, nakon brojnih razgovora, među ostalim i s tisućama žrtava nasilja u vjerskim i drugim organizacijama, da svećenici kroz ispovjedi saznaju da se događa ovaj zločin, kako od žrtava, tako i od pedofila.

Jedna od 122 preporuke povjerenstva bila je da se protiv katoličkih svećenika pokrene kazneni postupak ako ne prijave pedofiliju za koju su doznali na ispovijedima.

Hart je kazao i da bi radije otišao u zatvor, nego policiji prijavio ono što je čuo na ispovjedi, jer se radi o stvarima “višega reda, vezanim za boga”.

Zakoni Crkve u sukobu s interesima djece

Procjenjuje se da čak sedam posto pripadnika klera u Australiji seksualno zlostavlja djecu. U toj zemlji uhićen je i najviše rangirani pedofil u crkvenoj hijerarhiji, kardinal George Pell. Bitka oko ispovjedne tajne nije još gotova. Predlažući ukidanje ispovjedne tajne u državi Victoriji, glavna tužiteljica Jill Hennessy poručila je da očekuje do kraja godine donošenje zakona kojim će se “interes djeteta staviti na prvo mjesto“.

“Na ispovjednu tajnu se ne može oslanjati kako bi se izbjegla zaštita djece i obveza da se prijave vjerovanja, sumnje ili znanje da postoji zlostavljanje djeteta”, naveli su državni odvjetnici australskih država nakon sastanka na ovu temu krajem 2019. godine [3]. Australska biskupska konferencija tada je poručila da za to nema potrebe, a pojedini nadbiskupi i da to neće pomoći djeci [4].

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.