Aktualno

Grad prihvatio darovanu dokumentaciju, ali tvrdi da time nije preuzeo nikakve obveze izgradnje Dubaija na Savici

atp.ag

Neizglasavanjem novog GUP-a najmanje do svibnja, prolongirano je ostvarivanje uvjeta za izgradnju tzv. zagrebačkog Manhattana. Međutim, paralelno se u medijima počela najavljivati izgradnja tzv. Dubaija na Savici, projekta koji uključuje izgradnju nebodera na području uz Aveniju Marina Držića o kojem je bilo puno riječi prije nekoliko godina da bi potom taj „gradski projekt“ pao u zaborav.

Povod za ponovno pisanje o projektu Dubai na Savici vijest je iz Službenog glasnika Grada Zagreba gdje su 20. siječnja objavljeni Zaključak o prihvaćanju darovanja projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju spojne ulice od kružnog raskrižja na ulici Prisavlje do Avenije Marina Držića i dijela zapadne strane Avenije Marina Držića te Zaključak o prihvaćanju darovanja projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dijela ulice Prisavlje s produžetkom u GUP-om planiranom koridoru.

Izradu spomenute projektno-tehničke dokumentacije financiralo je i Gradu darovalo društvo Savica projekt d.o.o., društvo koje je osnovano upravo radi izgradnje projekta Savica Dubai te je bilo i naručitelj arhitektonskog rješenja za izgradnju poslovno stambenog centra s četiri visoka tornja na Savici. Za ostvarivanje projekta nužno je pomicanje i rekonstrukcija postojećih prometnica.

U Gradu, međutim, navode kako ih prihvaćanje darovane dokumentacije ni na što ne obvezuje.

Dar u vrijednosti od gotovo 600 tisuća kuna, bez PDV-a, koji „ne obvezuje“

„Obavještavamo Vas da su Grad Zagreb i društvo Savica projekt d.o.o., sklopili Ugovor o darovanju projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju dijela ulice Prisavlje s produžetkom u GUP-om planiranom koridoru do Avenije Marina Držića, a što uključuje idejni projekt za ishođenje lokacijske dozvole i glavni projekt za ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju predmetne prometnice. Vrijednost izrade navedene projektno tehničke dokumentacije iznosi 342.000,00 kn (bez PDV-a).

Također, Grad Zagreb je s predmetnim društvom sklopio i Ugovor o darovanju projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Spojne ulice od kružnog raskrižja na ulici Prisavlje do Avenije Marina Držića i dijela zapadne strane Avenije Marina Držića, a što uključuje idejni projekt za ishođenje lokacijske dozvole te glavni projekt za ishođenje građevinske dozvole za rekonstrukciju predmetne prometnice. Vrijednost izrade projektno tehničke dokumentacije je 256.000,00 kn (bez PDV-a).

Sukladno ugovorima, Grad Zagreb nije preuzeo daljnje obveze prema društvu Savica projekt d.o.o., u smislu realizacije, odnosno gradnje prema darovanoj dokumentaciji. Ukoliko zbog potrebe uređenja neke od prometnica bude potrebno, Grad će tada koristiti predmetnu dokumentaciju“, odgovor je koji je Faktograf dobio od Dinka Bilića, pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet na upit znače li objavljeni zaključci da ipak u izgradnju kreće „gradski projekt“ Savica, protiv kojeg su se svojedobno pobunili stanovnici tog dijela grada.

Pitali smo i kojim bi se tempom trebali odvijati daljnji pripremni radovi, odnosno kada bi se mogao očekivati početak izgradnje zgrada, na što smo dobili sljedeći odgovor: „Zaključno, nije zaprimljen zahtjev kojim bi bilo zatraženo izdavanje građevinske dozvole za projekt Savica, koji je GUP-om grada Zagreba određen kao gradski projekt na prostoru uz križanje Avenije Marina Držića i produžene ulice Prisavlje, pa nemamo nikakvih saznanja o tempu odvijanja eventualnih radova“.

Nezakonita razmjena zemljišta za ono u Sesvetskom Kraljevcu

S obzirom na to da se počela najavljivati gradnja (H-alter), mediji su pokušali više informacija potražiti od M.O.F. Immobilien AG, vlasnika društva Savica d.o.o., ali bezuspješno.

Austrijski M.O.F. Immobilien AG vlasnik je društva zadnjih nekoliko godina. Društvo Savica projekt d.o.o., prema podacima Poslovne Hrvatske, u dugovima je i nema nijednog zaposlenog. Na pitanje može li projekt čija se vrijednost investicije procjenjuje na 200 milijuna eura provesti tvrtka koja nema nijednog zaposlenog, iz Grada nam nisu odgovorili.

Jednako tako, ignorirali su naš upit može li provedbu takvog „gradskog projekta“ ugroziti podatak da je društvo Savica projekt izvorno osnovano 2007. godine od strane Studia X, tvrtke koja je sudjelovala u spornim razmjenama zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za gradske parcele, zbog kojih, nakon 13 godina otezanja, upravo započinje suđenje članovima gradskog poglavarstva, ali i Anti Baradi, bivšem direktoru Savica projekta.

USKOK stavlja ne teret Ninoslavi Zekić, bivšoj pročelnici Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i  Bori Kisjelici, bivšem načelniku Odjela za zemljište Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove da su od početka ožujka do kraja srpnja 2007. godine na traženje Pere Lozice, Ante Barade i Davora Geletovića prilikom zamjene zemljišta u izvanknjižnom vlasništvu navedenih društava za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, pogodovali društvima Studio X, čiji je Barada bio suvlasnik, te društvima Mala ulaganja i Karantena, oba u vlasništvu Galetovića, neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu u odnosu na realne cijene. Ukupna šteta za proračun je, prema optužnici, 152 milijuna.

Prema optužnici USKOK-a, Studio X je u tim razmjenama tijekom 2007. ostvario nepripadnu imovinsku korist od preko 64 milijuna kuna, a na štetu Grada Zagreba. Optužnica se odnosi i na dio terena na kojem bi se sada trebao graditi projekt Dubai na Savici.

Ante Barada bio je direktor Savica projekta od lipnja 2007. do svibnja 2010. Istovremeno je tijekom 2007. i 2008. bio osnivač i direktor i u Lastovska projektu (Nacional, Večernji list), gdje ga na mjestu direktora u travnju 2008. naslijeđuje Petar Pripuz.

Studio X otišao je u stečaj 2016., a 2018. obrisan je iz sudskog registra. Društvo Savica projekt prelazi najprije u vlasništvo Hiltarica Holdingsa Co. Ltd. registriranog na Cipru, a potom od 2013. u vlasništvo M.O.F. Beta Imobilien AG, sa sjedištem u Beču. Osobe koje zastupaju društvo su Ivana Jozić i Martin Kutschera koji su povezani i preko društva JOGRA d.o.o..

Uz prometom zagušenu Držićevu, tornjevi u visini 29 do 36 etaža

U međuvremenu, izmjenama GUP-a iz 2009. godine, a koje su još na snazi, projekt izgradnje poslovno-stambenog kompleksa na Savici ušao je u „gradske projekte“. Odnosno, kako se to u GUP-u navodi: gradski projekt – složene aktivnosti u uređenju prostora od osobitog interesa za Grad, u kojima se Grad javlja kao sudionik u realizaciji bilo da je vlasnik zemljišta bilo da je već uložio ili će tek ulagati u novu gradsku infrastrukturu ili, općenito, u neku novu gradsku kvalitetu.

U osnovi to znači da se na „gradski projekt“ ne primjenjuju stroga pravila izgradnje koja vladaju u njegovoj okolici.

Potom je 2013. raspisan arhitektonski natječaj kojeg je financirala tvrtka Savica projekt (sada već u vlasništvu austrijske tvrtke), a proveo IGH. Prvu nagradu odnio je projekt Darija Travaša iz tvrtke ATP Architects.

 

Projektom je predviđena izgradnja 174.000 građevinskih bruto kvadrata. Preko gotovo cijele površine parcele proteže se podloga od devet katova, u kojima će biti garaže, a iz koje se uzdižu četiri tornja – dva stambena tornja, jedan s uredima i medicinskim centrom i jedan u kojem je predviđen hotel – u visini od 29 do 36 etaža. Na provedenoj javnoj raspravi građani Savice iznijeli su niz primjedbi, ali je svejedno Gradska skupština 2014. donijela Odluku o realizaciji tog projekta.

Kako je pisao H-alter, o projektu se ništa dalje nije čulo do rasprave o izmjenama GUP-a u ljeto 2019., kada Savica projekt, između ostalog, navodi kako su u 2019. započeli s početnim radnjama za potpunu realizaciju projekta. „Započeli smo s pripremnim radnjama te smo započeli sastavljanje i prikupljanje dokumentacije potrebne za ishođenje lokacijske dozvole, a potom i građevinske dozvole te za izgradnju i financiranje prometnica na lokaciji kao preduvjeta za ishođenje dozvola. Drugim riječima, projekt je započeo realizaciju, a čiji će konačni rezultat uvelike doprinijeti društvu, stanovništvu, općini Trnje, Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj“, konstatirali su.

Ma koliko se gradski ured pravio nevješt, neslužbeno se može ćuti da je u pripremi razvoj infrastrukture, a i arhitekt Travaš je Večernjem listu potvrdio da se radi na izradi dokumentacije za daljnje faze projekta.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.