Faktograf.hr

Samo činjenice

Cjepivo protiv koronavirusa nije nastalo prije same bolesti

Izvor: Pixabay

Internetom kruži komentar Igora Frankovića s portala IstraIN u kojem se tvrdi da je cjepivo protiv korona virusa nastalo prije same pojave bolesti.

On sadrži sljedeću netočnu tezu:

“Zar nije čudno da je protulijek za Covid-19 odnosno koronavirus, nastao prije same zarazne bolesti, bar tako kažu.”

Iako je istu tezu plasiralo više blogova i portala u Hrvatskoj i regiji, nije točno da je cjepivo protiv koronavirusa izmišljeno prije pojave bolesti. To je nadaleko poznato i mediji sustavno o tome izvještavaju, demantirajući čak i optimizam američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je kazao da će se cjepivo pojaviti (pre)brzo [1, 2, 3].

NHS i WHO koriste identičnu rečenicu

Britanski NHS (Nacionalni zdravstveni sustav), među često postavljanim pitanjima o koronavirusu, za cjepivo navodi:

“Trenutno ne postoji cjepivo protiv coronavirusa (COVID-19). Virus je tako nov i različit da iziskuje vlastito cjepivo.” Identičnu rečenicu ponavljaju i odgovarajući na pitanje o tome može li cjepivo protiv upale pluća, odnosno pneumokoka, zaštititi od tog virusa, baš kao i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Istraživači nastoje razviti cjepivo protiv 2019-nCoV, a WHO podupire njihov trud.”

I jedni i drugi preporučuju cijepljenje protiv drugih uzročnika respiratornih bolesti, poput pneumokoka ili gripe. No, zaključak je isti – postojeća cjepiva mogu generalno zaštititi zdravlje, ali neće spriječiti zarazu koronavirusom.

Gripa i pneumokok

Ovaj navod nije nevažno naglasiti, budući da je sezona gripe na svojevrsnom vrhuncu. A i u tekstu na IstraIN-u se navodi da je 7.000 ljudi u SAD-u umrlo od gripe.

Centar za kontrolu bolesti izvijestio je da se u tjednu završenom 15. veljače, gripa i upala pluća povezuju sa 6,9 posto smrti. To je još uvijek ispod praga epidemije za taj tjedan (7,3 %).

“Smrtnost od upale pluća i gripe bila je mala, ali dosad je zabilježeno 125 smrtnih slučajeva povezanih s gripom kod djece. Ovaj je broj veći u odnosu na isto vremensko razdoblje svake sezone od kada je započelo izvještavanje u razdoblju 2004.-2005., izuzmemo li pandemiju 2009. godine. CDC procjenjuje da je do sada ove sezone od gripe oboljelo najmanje 32 milijuna, bilo je 310.000 hospitalizacija i 18.000 smrtnih slučajeva od gripe“.

Inače, gripa je u SAD-u svake godine u zadnjem desetljeću uzimala između 12.000 i 61.000 života, navodi se u članku objavljenom na CDC-ju vezano za prevenciju cjepivom.

U travnju tek počinju testiranja na ljudima

No upravo zato što cjepiva protiv koronavirusa nema, on nije za trivijaliziranje, pogotovo kada govorimo o rizičnim skupinama. Dakako, kao što smo već pisali, nema ni razloga za paniku.

Ipak, važno je znati da je virus zarazniji i smrtonosniji od sezonske gripe. Do sada se pokazalo da je svaki oboljeli zarazio u prosjeku 2.2 osobe. U slučaju gripe jedan zaraženi širi bolest u prosjeku na 1.3 nove osobe. Prema dosadašnjim podacima, koji će se u budućnosti sigurno još nadopunjavati, procijenjuje se da je stopa smrtnosti od koronavirusa oko 2 posto, dok je stopa smrtnosti kod sezonske gripe oko 0,1 posto.

Što se tiče samog cjepiva, na njega će se, po svemu sudeći, čekati do iduće sezone. Kako ovih dana izvještava Nature, pojedina su cjepiva razvijana u SAD-u tek su u fazi testiranja na ljudima.  Prema najnovijim informacijama, često spominjani Inovio najavljuje da bi testiranja mogla započeti u travnju. Iz Kine također stižu najave da bi testiranje potencijalnog cjepiva moglo započeti u travnju.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.