Aktualno

Ukida se kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom u tekstilnoj i drvnoj industriji

Gerd Altmann (Pixabay)

Poduzeća u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože, drva i namještaja, Vlada kani osloboditi obaveze zapošljavanja osoba s invaliditetom, odnosno obaveze plaćanja „kazne“ u slučaju neispunjavanja obavezne kvote zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Osim određenih iznimki, svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika dužni su zaposliti osobe s invaliditetom i to „u visini od 3 posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih na temelju kojih se utvrđuje kvota“.

Oslobađanje poslodavaca u radno-intenzivnim industrijama obaveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali i smanjivanje kazne zbog neispunjavanja kvote za sve ostale, u primjeni će biti najvjerojatnije od iduće godine. Naime, izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom najavljuju se obrascem prethodne procjene koji je u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Godišnje se na ime kazni u proračun uplati oko 200 milijuna kuna

Poslodavci koji ne ispunjavaju obavezu zapošljavanja, kvotu mogu ispuniti na zamjenski način, bilo da, primjerice, stipendiraju osobu s invaliditetom ili u proračun plate kaznu u iznosu od 30 posto minimalne plaće za svaku osobu koju su bili dužni zaposliti. U ovoj godini kazna po nezaposlenoj osobi s invaliditetom iznosi 1.218,75 kuna. No, i to će se promijeniti, pa bi ubuduće kazna za poslodavce bila na razini 20 posto minimalne plaće za svaku osobu koju su bili dužni zaposliti. To znači da bi, u ovoj godini, ta kazna iznosila 812,5 kuna.

Na godišnjoj razini, na ime novčane naknade zbog nezapošljavanja osoba s invaliditetom, poslodavci u proračun uplate oko 200 milijuna kuna. Tijekom prošle godine, kako se navodi u obrascu koji prethodi izmjeni zakona, poslodavci su u proračun uplatili nešto više od 212 milijuna kuna.

Prema podacima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), kako se navodi u najavi zakonske izmjene, poslodavci u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože, drva i namještaja čine 4 posto u ukupnom broju poslodavca obveznika kvotnog zapošljavanja. Naime, mjesečno se prosječno evidentira 380 poslodavaca obveznika u tom sektoru, a oni prosječno zapošljavanju oko 40 tisuća radnika, od toga „oko 460 osoba s invaliditetom“.

„Tijekom 2019. godine isti su uplatiti 7,5 milijuna kuna po osnovi novčane naknade zbog neispunjavanja kvotne obveze, te 3 milijuna kuna po osnovi zamjenske kvote“, navodi se u obrazloženju uz opasku „kako je razvidno da poslodavci u predmetnom sektoru uplaćuju 10,5 milijuna kuna godišnje na ime kvotne obveze, a koja sredstva bi se mogla iskoristiti za ulaganje u nove tehnologije, jačanje konkurentnosti te zadržavanje radnika u zaposlenosti“.

Pretežitu radnu snagu u sektoru čine osobe slabije stručne spreme

Radno-intenzivni sektori tekstila i drvne industrije zapošljavaju nešto manje od 49,7 tisuća radnika, a 14 posto zaposlenih u tom sektoru, kako se navodi, prima minimalnu plaću. „Zbog činjenice rasta minimalne plaće navedeni sektor dodatno se suočava s poteškoćama u poslovanju i zadržavanju radnika u zaposlenosti“, a oslobađanje tog sektora od obveze kvotnog zapošljavanja, smatra Vlada, dovelo bi „do poboljšanja i stabilnosti poslovanja“ poslodavaca koji djeluju u sektoru.

„Održivost poslodavaca iz ovog sektora važna je kako bi se spriječio rizik ulaska u dugotrajnu nezaposlenost, kao i rizik od siromaštva i socijalne isključenosti osoba srednje i niže stručne spreme, često starije dobi, koje čine pretežitu radnu snagu u ovom sektoru“, navodi se u obrazloženju najavljenih izmjena. Vlada, pritom, ističe kako snižavanje kazne za poslodavce koji ne poštuju odredbe o kvotnom zapošljavanju te oslobađanje poslodavaca u tekstilnoj i drvnoj industriji od obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom, predstavlja financijsko i administrativno rasterećenje poslovnog sektora, što je jedna od mjera Nacionalnog programa reformi.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.