Faktograf.hr

Samo činjenice

Ukida se kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom u tekstilnoj i drvnoj industriji

Gerd Altmann (Pixabay)

Poduzeća u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože, drva i namještaja, Vlada kani osloboditi obaveze zapošljavanja osoba s invaliditetom, odnosno obaveze plaćanja „kazne“ u slučaju neispunjavanja obavezne kvote zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Osim određenih iznimki, svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika dužni su zaposliti osobe s invaliditetom i to „u visini od 3 posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih na temelju kojih se utvrđuje kvota“.

Oslobađanje poslodavaca u radno-intenzivnim industrijama obaveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, ali i smanjivanje kazne zbog neispunjavanja kvote za sve ostale, u primjeni će biti najvjerojatnije od iduće godine. Naime, izmjene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom najavljuju se obrascem prethodne procjene koji je u postupku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

Godišnje se na ime kazni u proračun uplati oko 200 milijuna kuna

Poslodavci koji ne ispunjavaju obavezu zapošljavanja, kvotu mogu ispuniti na zamjenski način, bilo da, primjerice, stipendiraju osobu s invaliditetom ili u proračun plate kaznu u iznosu od 30 posto minimalne plaće za svaku osobu koju su bili dužni zaposliti. U ovoj godini kazna po nezaposlenoj osobi s invaliditetom iznosi 1.218,75 kuna. No, i to će se promijeniti, pa bi ubuduće kazna za poslodavce bila na razini 20 posto minimalne plaće za svaku osobu koju su bili dužni zaposliti. To znači da bi, u ovoj godini, ta kazna iznosila 812,5 kuna.

Na godišnjoj razini, na ime novčane naknade zbog nezapošljavanja osoba s invaliditetom, poslodavci u proračun uplate oko 200 milijuna kuna. Tijekom prošle godine, kako se navodi u obrascu koji prethodi izmjeni zakona, poslodavci su u proračun uplatili nešto više od 212 milijuna kuna.

Prema podacima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), kako se navodi u najavi zakonske izmjene, poslodavci u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće, kože, drva i namještaja čine 4 posto u ukupnom broju poslodavca obveznika kvotnog zapošljavanja. Naime, mjesečno se prosječno evidentira 380 poslodavaca obveznika u tom sektoru, a oni prosječno zapošljavanju oko 40 tisuća radnika, od toga „oko 460 osoba s invaliditetom“.

„Tijekom 2019. godine isti su uplatiti 7,5 milijuna kuna po osnovi novčane naknade zbog neispunjavanja kvotne obveze, te 3 milijuna kuna po osnovi zamjenske kvote“, navodi se u obrazloženju uz opasku „kako je razvidno da poslodavci u predmetnom sektoru uplaćuju 10,5 milijuna kuna godišnje na ime kvotne obveze, a koja sredstva bi se mogla iskoristiti za ulaganje u nove tehnologije, jačanje konkurentnosti te zadržavanje radnika u zaposlenosti“.

Pretežitu radnu snagu u sektoru čine osobe slabije stručne spreme

Radno-intenzivni sektori tekstila i drvne industrije zapošljavaju nešto manje od 49,7 tisuća radnika, a 14 posto zaposlenih u tom sektoru, kako se navodi, prima minimalnu plaću. „Zbog činjenice rasta minimalne plaće navedeni sektor dodatno se suočava s poteškoćama u poslovanju i zadržavanju radnika u zaposlenosti“, a oslobađanje tog sektora od obveze kvotnog zapošljavanja, smatra Vlada, dovelo bi „do poboljšanja i stabilnosti poslovanja“ poslodavaca koji djeluju u sektoru.

„Održivost poslodavaca iz ovog sektora važna je kako bi se spriječio rizik ulaska u dugotrajnu nezaposlenost, kao i rizik od siromaštva i socijalne isključenosti osoba srednje i niže stručne spreme, često starije dobi, koje čine pretežitu radnu snagu u ovom sektoru“, navodi se u obrazloženju najavljenih izmjena. Vlada, pritom, ističe kako snižavanje kazne za poslodavce koji ne poštuju odredbe o kvotnom zapošljavanju te oslobađanje poslodavaca u tekstilnoj i drvnoj industriji od obveze zapošljavanja osoba s invaliditetom, predstavlja financijsko i administrativno rasterećenje poslovnog sektora, što je jedna od mjera Nacionalnog programa reformi.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.