Aktualno

Liječenje od koronavirusa COVID-19 je besplatno za sve zaražene

HINA/Admir BULJUBAŠIĆ/ua

Bolničko liječenje svim osobama oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj će biti besplatno, potvrdio je za Faktograf ministar zdravstva Vili Beroš. Troškove liječenja za sve osobe koje imaju zdravstveno osiguranje pokrit će HZZO, dok će troškovi liječenja za osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje biti plaćeni iz državnog proračuna.

“Vlada će svima osigurati troškove liječenja”, kazao nam je Beroš u telefonskom razgovoru. “Postoji fond za pomoć neosiguranim osobama i nećemo dozvoliti da nitko zbog ovoga trpi”, kaže Beroš.

HZZO snosi troškove za sve osiguranike

Faktografu je iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) potvrđeno da će se iz njihove riznice pokriti troškovi svih osiguranika. HZZO smo kontaktirali nakon što se društvenim mrežama počela širiti glasina da će pacijenti morati sami snositi troškove liječenja.

“Dali je istina da osobe kod kojih se potvrdi koronavirus, i moraju u izolaciju u bolnicu,da se svaki dan boravka u bolnici placa bez obzira na dopunsko zdravstveno osiguranje?”, pitanje je jednog korisnika Facebooka postavljeno u grupi “Koronavirus (COVID-19) Hrvatska: zabrinuti”.

Nenad Korkut, glasnogovornik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Faktografu je potvrdio da će liječenje od koronavirusa COVID-19 biti u potpunosti pokriveno svim pacijentima, bez obzira imaju li ili nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

“Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja.

Dakle, sva zdravstvena zaštita vezana za liječenje koronavirusa pokrivena je iz sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da je netočna tvrdnja koju citirate u upitu, tj. osigurane osobe ne plaćaju ‘svaki dan boravka u bolnici bez obzira na dopunsko zdravstveno osiguranje’. Dapače, čak i oni koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje u slučaju liječenja od koronavirusa oslobođeni su plaćanja participacije (sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite)”, rečeno je Faktografu.

Što je s pacijentima koji nisu hrvatski državljani?

U Ministarstvu zdravlja provjerili smo i što je s troškovima liječenja za osobe koje nisu državljani RH, ali im se liječnička pomoć zbog zaraze Covidom-19 pruža u Hrvatskoj. Evo što su nam rekli:

“Svi troškovi liječenja od Covida-19 za strane državljane koji dolaze iz zemalja Europske unije (EU), iz zemalja Europskog gospodarskog pojasa (Norveška, Island i Lihtenštajn), Švicarske te iz zemalja koje imaju međunarodne ugovore s Republikom Hrvatskom, ako ih HZZO podmiri, bit će u konačnici naplaćeni od njihovih inozemnih zdravstvenih osiguranja.

Troškove liječenja od Covida-19 za strane državljane iz drugih, neeuropskih zemalja koje nismo prethodno naveli, podmiruju pacijenti, te im kasnije troškove refundiraju u njihovim zemalja ovisno kakva su putna ili agencijska osiguranja eventualno ugovorili prije putovanja”.

Pazite iz kojih izvora se informirate

Glasnogovornik HZZO-a također građane upućuje da se o zdravstvenom osiguranju informiraju isključivo na službenim stranicama HZZO-a.

“Apeliram na građane da se informiraju na službenim stranicama HZZO-a i da sve upite povezane sa zdravstvenim osiguranjem šalju direktno nama”, rekao nam je glasnogovornik.

Na službenim stranicama HZZO-a  objavljeno je i da je  “s obzirom na iznimnu situaciju uslijed koje je osiguranicima HZZO-a u izolaciji ograničeno kretanje predviđen poseban postupak kojim će im se olakšati ostvarivanje prava na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad za vrijeme samoizolacije”. Informacije o tom postupku možete pročitati ovdje.

**Ovaj tekst je naknadno nadopunjavan informacijama o troškovima liječenja za osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje i izjavom ministra zdravstva Vilija Beroša, a zatim i informacijama o troškovima liječenja za pacijente koji nisu hrvatski državljani.

*U citat Nenada Korkuta naknadnom izmijenom dodana je riječ “dopunsko”. Izmijenjena rečenica sada glasi ovako: Nenad Korkut, glasnogovornik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Faktografu je potvrdio da će liječenje od koronavirusa COVID-19 biti u potpunosti pokriveno svim pacijentima, bez obzira imaju li ili nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.