Razotkriveno

Ovo nije fotografija iscrpljenih talijanskih liječnika

Kolaž fotografija koji se širi društvenim mrežama, a možete ga vidjeti iznad ovog teksta, sadrži netočnu informaciju da su na fotografijama prikazani iscrpljeni talijanski zdravstveni radnici.

“Bolnica u Italiji! Zdravstveni radnici!”, tekstualni je opis koji prati niz od pet fotografija bolničkog osoblja prikazanih kako spavaju na radnom mjestu.

Objavom se netočno sugerira da su na fotografijama talijanski zdravstveni radnici, iscrpljeni liječenjem pacijenata zaraženih koronavirusom COVID-19.

Korištenjem servisa za pretragu fotografija RevEye, utvrdili smo da se zapravo radi o starim fotografijama, dostupnima na internetu još od 2015. i 2016. godine. Te su fotografije liječnici objavljivali na Twitteru, podižući svijest o naporima kojima su u svom poslu izloženi, posebno za dugih bolničkih dežurstava.

U pitanju je akcija potekla iz Meksika, iz bolnice u Monterreyju, gdje je pacijent uslikao liječnicu stažistkinju kako spava u stolici, naslonjena na pult.

Fotografija je izvorno objavljena na jednom blogu (u međuvremenu uklonjenom, ali dostupnom preko servisa Archive.org) uz sljedeću poruku: “Svjesni smo da je ovo zamoran posao, ali liječnici su dužni raditi svoj posao”.

U pitanju je fotografija mlađe liječnice u bijeloj kuti, koja se na naslovnom kolažu fotografija nalazi u donjem desnom kutu.

Ta je objava potaknula meksičke liječnike da se solidariziraju sa svojom kolegicom. Počeli su objavljivati vlastite fotografije na kojima spavaju u bolnici, na raznim mjestima i u raznim položajima. Akciju je na Twitteru pratio hashtag #YoTambiénMeDormí.

Fotografije su tijekom 2015. i 2016. bile dijeljene i putem različitih servisa za dijeljenje foto i video sadržaja (kao što je BoredPanda), a o njoj su izvještavali i mediji (kao što su npr. BBC i BuzzFeed).

Tvrdnja da gornji kolaž fotografija prikazuje talijanske liječnike je, dakle, lažna. U pitanju su liječnici koji su svoje fotografije postavili na internet prije više godina, u znak solidarnosti sa svojom meksičkom kolegicom koja je javno prozvana zbog spavanja na radnom mjestu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.