Razotkriveno

Prokuhani češnjak neće vas izliječiti od COVID-19

“Dobre vijesti!!! Wuhanov Corone može se izliječiti *zdjelom svježe prokuhane vode češnjaka. Stari kineski doktor dokazao je svoju učinkovitost. Mnogi su pacijenti također dokazali da je učinkovita”, početak je lažnog recepta za lijek protiv COVID-19 koji se u proteklih dana dijeli Facebookom.

Nema nikakvih dokaza da jedenje češnjaka sprečava zarazu koronavirusom, a kamoli da samo ispijanje vode u kojoj je češnjak prokuhan liječi COVID-19.

Fotografija koja je objavljena na Facebooku, a možete je vidjeti niže, podijeljena je nekoliko tisuća puta.

Naime, na stranicama Svjetske zdravstvene organizacije možete provjeriti informacije koje vam se čine nevjerojatnima – poput onih da se zaraza koronavirusom može spriječiti češnjakom ili korištenjem sušila za ruke – i to uz pomoć jednostavnih grafika.

Grafika Svjetske zdravstvene organizacije koja razbija mit da je češnjak lijek za COVID-19 nalazi se niže.

 

 

Faktograf je ranije objavljivao mitove povezane s liječenjem COVID-19. Neke od aktualnih zabluda raskrinkali smo u tekstu “Zadržavanje daha na 10 sekundi, topla voda, sladoled i ostale dezinformacije vezane za koronavirus“.

Preporuke Hrvatskog javoda za javno zdravstvo možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.