Razotkriveno

Lažna odluka o ograničenju rada frizera i drugih djelatnosti uzbunila Zagrepčane

Izvor: Grad Zagreb

Društvenim mrežama u nedjelju navečer dijelila se lažna Odluka Stožera Grada Zagreba za pripremu i usmjeravanje aktivnosti za suzbijanje širenja bolesti uzrokovane koronavirusom COVID-19.

Njome se nalaže, među ostalim, obustava rada ugostiteljskih objekata svih kategorija osim dostave hrane i pučkih kuhinja, uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruju neposredni bliski kontakti s klijentima (frizeri, kozmetičari, pedikeri i slično), zatim teretana, sportskih, rekreacijskih i fitness centara. Naš čitatelj dobio ju je putem WhatsAppa:

Ova odluka nikada nije donesena, što nam je potvrđeno i u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama. Međutim, ona ne odstupa previše od službenog zahtjeva zagrebačkog stožera, o čemu su mediji također pisali u večernjim satima.

Za nju nam je potvrđeno da se radi o jednom od brojnih prijedloga koje gradski ured dostavlja Nacionalnom stožeru na odlučivanje.

Kasnije je to potvrdio i sam Pavle Kalinić, potpisnik dokumenta.

“Da, mogu potvrditi da je dokument autentičan. Ali, ne oba, već samo jedan, na kojem sam potpisan. Sve je autentično, ali je u javnost to dospjelo ilegalno. Netko sve pokušava sabotirati”, kazao je Pavle Kalinić za Vijesti.hr.

Upravo je Nacionalni stožer nadležan za prihvaćanje ili odbacivanje ovakvih prijedloga te njihovo posljedično (ne)provođenje u djelo.

Nacionalni stožer odbacio prijedlog

A Nacionalni stožer je, kao što se moglo čuti na konferenciji za medije ujutro, odlučio ne prihvatiti ovaj prijedlog gradskog stožera u kojemu sjedi i Pavle Kalinić, šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. On je i ranije tražio strože mjere, ali njegov zahtjev nije uvažen. Ovo također nije prvi puta da je nastala panika zbog dokumenta koji je izdan iz ovog izvora (Telegram).

“U medijskom prostoru sada dolaze druge inicijative i ishitrene mjere, koje razumijemo i uvažavamo sve sugestije i prijedloge. Međutim, napominjemo da s nacionalnog aspekta doista na temelju stručnih i znanstvenih prijedloga poduzimamo i preporučujemo sve ono što je u skladu sa znanstvenim evaluacijama i što se radi u svijetu”, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Istovremeno je Kalinić kritizirao takvu odluku Nacionalnog stožera.

“Preko dva tjedna kasnimo s donošenjem odluka”, rekao je Kalinić (N1).

Što je zaista na snazi?

Na Facebook stranicama Kalinićeva Ureda, kao i na Službenim stranicama Grada Zagreba moguće je pratiti poteze gradske uprave vezane za suzbijanje epidemije. Oni također pozivaju građane da se informiraju online te pozivom na broj 01/610-1111, a da u službene prostorije gradskih službi navraćaju u iznimnim situacijama te da se pritom pridržavaju sigurnosnih mjera.

Tako ondje možete saznati da su s ciljem prevencije i u skladu s aktualnom situacijom na graničnim prijelazima te općenito u međumjesnom i međunarodnom prometu, brojne autobusne linije, posebice prema Italiji, Austriji i Njemačkoj – otkazane.

Objavili su i važnu obavijest za stanovnike Grada Zagreba o uspostavi i lokacijama izdvojenih ordinacija za pregled bolesnika koji sumnjaju da boluju od zaraze novim koronavirusom. Mole sve pacijente koji imaju respiratorne teškoće (kašalj, curenje nosa, povišenu temperaturu) da ne dolaze u prostore domova zdravlja, već da prvo telefonom kontaktiraju svojeg liječnika.

Ne rade škole, vrtići, otkazuju se sportska natjecanja

Posljednja objava koja se tiče ograničenja rada datira od 13. ožujka i prenosimo je u cijelosti:

Danas je u poslijepodnevnim satima u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, a na kojoj su osim članova Stožera prisustvovali i pročelnici gradskih upravnih tijela. Nakon rasprave vezane za razvoj epidemiološke situacije, preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite i odluke Vlade Republike Hrvatske, Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zaključio je:

1. Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. prekida se redoviti odgojno – obrazovni proces u dječjim vrtićima te u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba. Zaposleni u odgojno – obrazovnim ustanovama dužni su biti na radnim mjestima. Roditelji djece rane i predškolske dobi, te učenika osnovnih škola od I. do IV. razreda koji ne mogu osigurati čuvanje, mogu dovesti djecu u pripadajuće odgojno obrazovne ustanove.

2. Kulturne ustanove, kina i druga mjesta okupljanja trebaju poštivati preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske vezane za higijenske standarde i brojku do 100 osoba na takvim mjestima uključujući zaposlenike.

3. Noćni klubovi i ugostiteljski objekti također trebaju poštivati preporuke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, preporučenu brojku do 100 osoba uključujući zaposlenike te higijenske standarde.

4. Do daljnjeg se otkazuju sve sportske priredbe i natjecanja. Sportski objekti u gradu Zagrebu koristit će se samo za treninge vrhunskih sportaša uz pridržavanje svih higijenskih i sigurnosnih uputa, a korištenje objekata za rekreaciju i edukaciju nije dopušteno do daljnjega.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba poziva građane na odgovorno ponašanje sukladno uputama nadležnih tijela, a organizatore skupova i svih drugih događanja na striktno pridržavanje i praćenje preporuka.
Jedini cilj svih preporuka je zaštita zdravlja svakoga od nas, odnosno svih članova zajednice.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.