Razotkriveno

Ne, koronavirus nije američko biološko oružje usmjereno protiv Kine

Pixabay (stock)

Društvenim mrežama kruže dezinformacije koje pandemiju novog koronavirusa prikazuju kao “biološki rat” putem kojeg Sjedinjene Američke Države “žele srušiti najveće konkurente, Kinu i EU” [1, 2].

Širenje ove netočne informacije potaknula je politička stranka Promijenimo Hrvatsku, koju u Saboru zastupa Ivan Lovrinović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U širenje netočne teze o biološkom oružju koje ide u korist SAD-a uključio se i Davor Domazet Lošo u intervjuu za portal Direktno.hr.

Stranka Promijenimo Hrvatsku na svojoj je Facebook stranici 10. ožujka objavila nepotpisanu objavu naslovljenu “Geopolitički virusi?”. Više internetskih portala i blogova tu je objavu pripisalo Lovrinoviću pa smo saborskog zastupnika stranke Promijenimo Hrvatsku nazvali da bismo provjerili stoji li iza tvrdnji iznesenih na Facebook stranici svoje stranke.

“Nigdje se ne tvrdi da je to apsolutno tako, da je nešto 110 posto točno. To su samo neke pretpostavke u kontekstu geopolitičkih nadmetanja supersila”, kaže Lovrinović u telefonskom razgovoru za Faktograf.

Kad smo ga upitali smatra li da je odgovorno plasirati takve dezinformacije nepotkrijepljene ikakvim dokazima u jeku pandemije koronavirusa, Lovrinović je odgovorio: “Sve što je napisano je napisano, nema tu nikakvih neodgovornosti”.

Lovrinović nas je zatim upozorio da trenutno vozi automobil pa se ne može dalje fokusirati na razgovor te još jednom ponovio da “ne može tvrditi da je to što je objavljeno na stranici 100 posto točno”, dodavši da je u predmetnoj objavi “slikovito opisao situaciju”.

Pa pogledajmo kakve je to tvrdnje Lovrinović iznio u svom “slikovitom opisu situacije”.

“Zanimljivo, u prvom valu napao Kineze, a u drugom Talijane. Mnoge druge nije niti dotakao – poput Turaka na primjer”, prva je rečenica Lovrinovićeve objave.

U trenutku ove objave, 10. ožujka u 22.27 sati, Turska još doista nije bila potvrdila nijedan slučaj koronavirusa. Potvrda da se zaraza širi i u Turskoj je, međutim, stigla već nekoliko sati kasnije. Turski ministar zdravstva Fahrettin Koca na press konferenciji u jutarnjim satima 11. ožujka je objavio da je detektiran prvi zaraženi turski građanin (The Guardian). Prema zadnjim dostupnim informacijama, u Turskoj je do sada detektirano 18 zaraženih te je turska vlada započela s izvanrednim mjerama suzbijanja epidemije (Al Jazeera).

“Zašto Kinezi, zašto Talijani? Kako to da Corone nema u većoj mjeri u SAD ili Rusiji? Moglo bi se reći da je došlo vrijeme biološkog rata kada se virus uz snažnu podršku medija koristi za određene geopolitičke ciljeve. SAD kao još uvijek svjetski lider, najviše je ugrožen upravo od Kineza koji su, usput rečeno, ekonomski nastradali ali su i ubrali dio vrhnja na padu domaćih dionica čiji su vlasnici bili stranci koje s oni brzo pokupovali”, piše dalje Lovrinović.

Ne znamo što za Lovrinovića znači “veća mjera”, ali netočno je da se novi koronavirus ne širi u SAD-u i Rusiji.

Prema zadnjim dostupnim informacijama, u SAD-u je evidentirano više od 3600 zaraženih (The New York Times), dok su u Rusiji zaražene 63 osobe (The Moscow Times). U obje zemlje provode se izvanredne mjere suzbijanja pandemije.

Ovdje možete pristupiti interaktivnoj mapi putem koje je moguće u realnom vremenu pratiti razvoj širenja zaraze koronavirusom (mapa se osvježava temeljem podataka koje prikuplja američko Sveučilište Johns Hopkins).

Lovrinovićevu tvrdnju da su Kinezi iskoristili krizu na burzama izazvanu koronavirusom da bi od stranih vlasnika otkupili dionice svojih tvrtki je Faktograf raskrinkao kao netočnu još 27. veljače.

Znanstvenici tvrde da je virus nastao u prirodi

Tvrdnje prema kojima je novi koronavirus umjetno stvoren ili je “pobjegao iz laboratorija” zadnjih se dana društvenim mrežama šire iz različitih izvora. Takve tvrdnje ne odgovaraju relevantnim znanstvenim spoznajama, o čemu je informativan tekst u Jutarnjem listu objavila nagrađivana znanstvena novinarka Tanja Rudež.

Skupina znanstvenika koji se bave javnim zdravljem u uglednom je časopisu The Lancet još sredinom veljače objavila poruku javnosti usmjerenu prema suzbijanju takvih dezinformacija. “Svi zajedno oštro osuđujemo teorije zavjere koje sugeriraju da Covid-19 nije prirodnog porijekla”, napisali su pozvavši se na niz znanstvenih nalaza koji zaključuju da je novi soj koronavirusa nastao prirodnom mutacijom.

Dakle, da zaključimo: nema nikakvih dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju da je novi koronavirus razvijen kao biološko oružje u korist ispunjenja nečijih geopolitičkih interesa. Štoviše, znanstvenici tvrde da je virus nastao i proširio se prirodnim putem.

Američke burze tonu

Teza da su Amerikanci stvorili virus kako bi gurnuli političke protivnike u recesiju, što Lovrinović također sugerira svojim tekstom, usto je i nelogična. Iako postoji opći konsenzus oko toga da će globalno gospodarstvo biti negativno pogođeno pandemijom koronavirusa, od gospodarske štete nisu izuzete ni SAD.

Na američkim je burzama 12. ožujka zabilježen najgori dan još od 1987. godine (The Washington Post). Vrijednost dionica na burzovnom indeksu Dow Jones pala je za 10 postotnih bodova. Rasprodaja dionica pogonjena panikom oko koronavirusa već je izbrisala više od 11 bilijuna dolara vrijednosti, a dno još nije dotaknuto (Markets Insider). Pad burzovnih indeksa na Wall Streetu nastavljen je i ovoga tjedna, zbog čega se moralo i zaustavljati trgovanje (CNN).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.