Razotkriveno

Ne, ruski mediji nisu najavili da Srbija kreće u rat

“Ruski mediji javljaju 20. aprila se sprema rat: Srbi spremaju tenkove” – naslov je dezinformirajućeg teksta objavljenog na “Beogradskom portalu”  u lipnju 2018. godine. Sam tekst u međuvremenu je uklonjen s “Beogradskog portala”, ali screenshot naslovne fotografije i naslova tog članka proteklih se dana opet širi Facebookom. Baš kao što nije bilo nikakvih realnih indikacija da se “sprema rat” 2018. godine kad je tekst izvorno objavljen, tako ih nema ni sada.

Proteklih tjedana brojni su pobornici urota pandemiju novog koronavirusa (SARS-CoV-2) i širenje bolesti Covid-19 pokušavali povezati s nadolazećim ratnim stanjem. Faktograf je tako prošlog tjedna opširno pisao o vježbi NATO-a koja je potaknula teorije zavjere o navodnoj američkoj invaziji. Što se doista događa oko iskrcavanja američke vojske u Europi – možete pročitati ovdje.

Fotografiju koja se dijeli društvenim mrežama posljednjih dana i lažno propagira opasnost od rata možete vidjeti niže.

 

Originalni tekst uklonjen je sa stranica Beogradskog portala prije nego je arhiviran, no moguće ga je pronaći na stranicama koje su ga prenosile. Portal Kragujevcani.rs prenio je tako tekst Beogradskog portala u potpunosti, a arhiviran je ovdje.

Napomenimo i da se fotografija tenka kojom je opremljen tekst Beogradskog portala prvi puta na internetu pojavila još 2017. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.