Faktograf.hr

Samo činjenice

Točne su izjave ministra Beroša da Hrvatska trenutno stoji bolje od većine zemalja u okruženju, ali malo testiramo

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Sve dosadašnje mjere koje smo provodili prolongirale su porast broja oboljelih. Ako kompariramo taj porast broja zaraženih u Republici Hrvatskoj u odnosu na lokalne zemlje, vidimo da smo mi daleko bolji i da smo razvukli tu krivulju. Radimo sve da tako bude i ubuduće i da pripremimo zdravstveni sustav da primi veći broj oboljelih“, izjavio je to ministar zdravstva Vili Beroš, gostujuću u srijedu 18. ožujka u RTL Direktu. 

Ministar je potvrdio kako će broj sigurno rasti jer smo sada, kako je rekao, „u toj fazi epidemiološke krivulje“.

U  trenutku ministrova gostovanja na RTL-u broj potvrđenih slučajeva bio je 89. Do četvrtka u 16 sati broj se popeo na 105 zaraženih. Kod toliko je osoba potvrđen virus u razdoblju od 24 dana od kada je 25. veljače u Hrvatskoj potvrđena prva zaraza.

Ponudivši komparaciju, ministar Beroš je na press konferenciji Nacionalnog stožera ustvrdio kako je u istom vremenskom razdoblju u Italiji zaraženo čak 27.747 ljudi. Ti podaci, kazao je, indirektno potvrđuju da su u Hrvatskoj mjere bile ispravne, odnosno pravodobne.

Italija po broju umrlih pretekla Kinu

Kako stoji Hrvatska u odnosu na druge zemlje, najlakše je pratiti na vrlo pouzdanoj statističkoj stranici Worldometer koja se neprestano ažurira, kako pristižu podaci iz pojedinih zemalja.

U trenutku pisanja ovog teksta, na svijetu je ukupno  bilo registrirano 236.921 slučaja zaraze. Od tog ukupnog broja, aktivnih slučajeva je bilo 140.417, 86.675 osoba se oporavila, a broj mrtvih popeo se na 9.829 (90 posto završenih slučajeva završilo je izlječenjem, a 10 posto smrću).

Komparaciju ozbiljnosti stanja u pojedinim zemljama moguće je lako pratiti zato što osim apsolutnog broja zaraženih, odnosno novooboljelih i umrlih, donosi i procjenu raširenosti u odnosu na broj stanovnika. Kada se tako pogleda, najteže pogođen u ovom trenutku je mali San Marino gdje je na ukupnu populaciju od 33.400 – zaraženih njih 140, uz 14 smrtnih slučajeva i 11 osoba u kritičnom stanju.

U apsolutnim brojkama, poslije Kine (80.928) druga po broju zaraženih je Italija s ukupnim brojem od 41.035, ali ta je zemlja u 24 sata zabilježila 5.322 novih slučajeva zaraze i novih 427 smrti, čime je prešla broj ukupno umrlih u Kini. U Italiji je do sada umrlo 3.405 osoba, dok je u zemlji iz koje je zaraza krenula umrlo njih ukupno 3.245.

Slijedi Iran s 18.407 zaraženih i 1.284 umrlih, potom Španjolska sa 17.395 zaraženih i 803 mrtva, uz još gotovo toliko ozbiljno bolesnih, te Njemačka sa 14.366 zaraženih i 43 mrtva. U Francuskoj je 9.134 zaraženih i 264 mrtvih, a u Švicarskoj, na nešto preko sedam milijuna stanovnika, 3.939 zaraženih i 36 mrtvih.

Slovenija ima 319 zaraženih i jednu mrtvu osobu.

Sve zapadne zemlje gore, ali u Hrvatskoj se bilježi skok broja zaraženih i prva smrt

Komparacijom po broju stanovnika lako je uočiti kako je situacija u svim zapadnim zemljama gora od one u Hrvatskoj i da u ovom trenutku od  zemalja u našem okruženju bolje stoji Bosna i Hercegovina koja ima 63 zaraženih, a još nema prijavljen nijedan smrtni ili kritični slučaj, Sjeverna Makedonija koja ima 49 zaraženih i nema mrtvih te Srbija koja ima 97 zaraženih i nema mrtvih.

S obzirom na broj stanovnika od više od 22 milijuna bolje je stanje i u Rumunjskoj koja ima 277 zaraženih i niti jednog umrlog (pet ih je u lošem stanju) te Slovačkoj, koja na pet i pol milijuna ljudi ima 124 zaraženih, ali nijednog umrlog.

Treba svakako napomenuti kako broj registriranih zaraženih ovisi i o broju testiranih, a tu Hrvatska vodi krajnje konzervativni pristup. Do 16 sati u četvrtak ukupno je testirano samo 1.399 ljudi.

Treba također napomenuti kako je spomenuti  Worldometer uz naglasak na strašnu situaciju u Italiji i uz Hrvatsku danas stavio crveni uskličnik zbog 16 novih slučajeva i prvog preminulog – ugostitelja iz Istre, što bi moglo označiti promjenu trenda.

Crveni su uskličnici postavljeni još i uz Veliku Britaniju koja ima 66 nova slučaja zaraze i 33 preminulih u jednom danu, čime se broj mrtvih popeo na 137 i to uz napomenu kako još nisu došli svi podaci za četvrtak.

Njemačka bilježi novih 2039 slučajeva i 15 novih smrti, a Španjolska novih 2626 slučajeva zaraze i 165 smrti u danu.

Zabilježena je i prva smrt u Rusiji (od ukupno zaraženih 199) te prvi slučajevi zaraze u Nikaragvi, El Salvadoru i Fijiju.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.