Razotkriveno

Favipiravir možda može pomoći oboljelima od Covida-19, ali prerano ga je proglašavati čudotvornim lijekom

“Slavlje u cijelom svijetu: Pronađen lijek protiv korone? Već se ranije koristio protiv virusa!”, naslov je teksta koji se širi društvenim mrežama (arhiviranog ovdje).

U predmetnom tekstu tvrdi se kako je ustanovljeno da antivirusni lijek favipiravir liječi Covid-19, bolest izazvanu novim koronavirusom SARS-CoV-2. Iako je točno kako postoje informacije koje sugeriraju da bi favipiravir doista mogao biti koristan u suzbijanju pandemije koronavirusa, još je prerano za “slavlje u cijelom svijetu”.

U ovom tekstu na jednom ćemo mjestu popisati relevantne činjenice o potencijalnom ljekovitom učinku favipiravira.

Točno je da je Zhang Xinmin, dužnosnik u kineskom Ministarstvu znanosti i tehnologije, 18. ožujka izjavio kako favipiravir pokazuje vrlo ohrabrujuće rezultate kod oboljelih od Covida-19 (The Guardian). U Kini je testiran na 340 pacijenata koji su se, prema tvrdnjama kineskih vlasti, oporavljali znatno brže nego pacijenti koji nisu primali favipiravir.

Kineski pacijenti koji su primali favipiravir u prosjeku su se oporavljali nakon četiri dana, dok je oporavak kod pacijenata koji nisu primili favipiravir prosječno trajao 11 dana. Također, rendgenske snimke pokazale su poboljšano plućno stanje kod 91 posto pacijenata koji su primali favipiravir, naspram 62 posto kod onih koji nisu tretirani favipiravirom.

Favipiravir je antivirusni lijek koji od 2014. pod imenom Avigan proizvodi japanska kompanija Toyama Chemical, podružnica Fujifilma.

Međutim, iz japanskog Ministarstva zdravstva poručuju kako treba smanjiti očekivanja, naglašavajući da favipiravir nije čudotvorni lijek kakvim su ga neki počeli predstavljati.

“Avigan je primilo 70 do 80 pacijenata i pokazalo se da ne radi toliko dobro nakon što se virus već razmnožio”, rečeno je japanskom dnevnom listu Mainichi Shimbun iz resornog japanskog ministarstva. Moguće je da favipiravir pomaže u liječenju osoba kod kojih zaraza novim koronavirusom izaziva blaže simptome, ali ne i kod teže oboljelih.

Dezinformirajuća tvrdnja da čitav svijet slavi zbog pronalaska lijeka protiv Covida-19 bazirana je primarno na podatku da je na razvoju vlastite varijante favipiravira počela raditi indijska kompanija Lasa SuperGenerics.

Oni doista jesu objavili da će, u suradnju s indijskom Institutom za kemijsku tehnologiju, početi raditi na razvoju favipiravira, objavio je Economic Times, indijski dnevni list na engleskom jeziku. Međutim, iz te su kompanije također najavili da im tek predstoji testiranje kako bi utvrdili je li favipiravir doista efikasan protiv Covida-19 i u kojoj mjeri.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.