Facebookom se širi lažni citat talijanskog premijera, uz sliku brazilskog predsjednika

A. Br.

Facebookom se posljednjih dana širi fotografija s dvojako netočnom informacijom. Objava koja se masovno dijeli sadrži izjavu koja se lažno pripisuje talijanskom premijeru Giuseppeu Conteu i fotografiju na kojoj se sa suzama u očima prikazuje brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, a ne talijanski premijer.

Fotografija upućenijem čitatelju može odmah pobuditi sumnju jer se u pozadini može razaznati zastava Brazila, a originalno je snimljena u prosincu prošle godine. Kako točno sporna fotografija izgleda, možete vidjeti niže.

Prijevod gramatički neispravnog teksta glasi ovako: “Izgubili smo kontrolu, ubili smo epidemiju fizički i mentalno. Ne možemo razumjeti što još možemo napraviti, ali sve solucije smo iscrpili na terenu. Naša jedina nada ostaje na Nebu, Bože spasi naše ljude”. Tekst na engleskom jeziku, kako je već dokazao indijski portal za provjeravanje činjenica Boom, nikada nije izgovorio ili na društvenim mrežama napisao talijanski premijer.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"