Faktograf.hr

Samo činjenice

Fotografije majki i djece ispred Petrove bolnice dijele se s tvrdnjom da su talijanske bolnice pretrpane

Izvor: Screenshot Facebook

Zaprimamo opetovane upite vezane za kompilaciju fotografija nastalih u Zagrebu nakon potresa 22. ožujka, a koje se pripisuju posljedicama koronavirusa u Italiji. Da, točno je da se one šire društvenim mrežama, ali je i jasno da su prvenstveno namijenjene publici izvan Hrvatske.

Naime, fotografija rodilja s novorođenom djecom u rukama, odjevenih u spavaćice, na snijegu ispred Petrove itekako je urezana u pamćenje građanima Zagreba i cijele Hrvatske. Zato je za očekivati da ju je uz lažan potpis moguće eksploatirati uglavnom izvan granica naše zemlje.

Prepoznali su to i brojni fact-checkeri i mediji u svijetu, suzbijajući njihovo širenje [1, 2, 3, 4, 5, 6, 7]. To se može vidjeti i jednostavnom pretragom ključnih riječi vezanih za potres i koronavirus.

Uglavnom se radi o fotografijama Jutarnjeg lista, koji je dokumentirao evakuaciju bolnica nakon potresa magnitude 5,3, ali i drugih hrvatskih medija. AFP je, primjerice, svojim čitateljima predočio da fotografije ispred Petrove odgovaraju izgledu zgrade koju je moguće pronaći na adresi u Zagrebu preko Google Street Viewa.

U Hrvatskoj su se dijelile tek kao ilustracija za nepotrebno širenje panike vezano za koronavirus, ali nismo evidentirali da su širene uz potpis da se radi o bolnicama u Italiji.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.