Hrvatska malo testira, ali po broju testiranja nije “zadnja u svijetu”

S.D.

Mi smo po broju testiranja vjerojatno zadnji u svijetu“, ustvrdio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, u razgovoru s novinarima u ponedjeljak, a kako je prenio N1. Bernardić je podsjetio kako i Svjetska zdravstvena organizacija poziva na što šire testiranje.

Do konferencije za novinare Nacionalnog stožera u ponedjeljak u 14 Hrvatska je, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš, ukupno testirala 11.464 osobe.

Iz podataka na stranici Worldometers od ponedjeljka poslije podne vidljivo je da Hrvatska nije „zadnja u svijetu“, kako je uz ogradu „vjerojatno“ ustvrdio Bernardić, ali činjenica jest da je po broju testiranih na samom dnu Europe. Taj je podatak iznimno značajan kad se uzme u obzir da su središta pandemije u ovom trenutku europski kontinent i Sjeverna Amerika.

Manji postotak testiranog stanovništva u EU ima pet zemalja

Hrvatska je po ukupnom broju testiranih stanovnika posljednja u Europskoj uniji, a od europskih zemalja manje od nas su testirali samo Srbija (koja je ukupno testirala 8.552 osoba, ima 2.200 zaraženih i 58 mrtvih), Ukrajina (koja je ukupno testirala 5.864 osobe, a ima 1.318 zaraženih i 38 mrtvih) te zemlje iz našeg susjedstva koje još uvijek imaju manje registriranih zaraženih od nas kao što su BiH (ukupno 5.934 testiranih, 667 zaraženih i 27 mrtvih), Sjeverna Makedonija (testirala 5.291 osobu, zaraženih ima 555, a mrtvih 18) Crna Gora (testiranih 1.637, a ima 223 zaražena i dvije mrtve osobe) i Albanija (testiranih 2.571 osoba, a tek 377 registriranih zaraženih i 21 mrtvih).

U apsolutnim brojkama, manje od nas je testirao i San Marino, ali brojka od ukupno 586 testiranih na 33 tisuće stanovnika koliko ima San Marino predstavlja zapravo jako veliki broj testova. U toj državici okruženoj Italijom koronavirus je odnio 32 mrtvih, što predstavlja ekvivalent od 943 mrtvih na milijun stanovnika, najveću brojku stradalih u odnosu na broj stanovnika na cijeloj globalnoj listi. Slično se može reći i za Kneževinu Lihtenštajn koja je testirala 900 osoba, ali ukupno ima manje od 39 tisuća stanovnika. Tamo je zaraženo 77 osoba, a umrla je jedna.

Manje od Hrvatske su testirali i u Panami, Dominikanskoj Republici, Argentini, Alžiru te u zemljama koje još imaju manje registriranih zaraženih nego što je to u Hrvatskoj, kao što afričke zemlje, neke zemlje Latinske Amerike te neke azijske zemlje u koje korona tek stiže.

Apsolutne brojke, naravno, ništa ne znače same po sebi. Da bi taj omjer bio ispravan treba u obzir uzeti veličinu zemlje, odnosno broj stanovnika.

Na milijun stanovnika, Hrvatska je obavila 2.793 testa. Manji postotak testiranog stanovništva u Europskoj uniji bilježe Poljska (2.134 na milijun), Rumunjska (2.131 na milijun), Grčka (2.442), Mađarska (2.307) i Bugarska (2.288).

Manje se testira i u zemljama jugoistočne Europe, kao i u Iranu, Turskoj, Japanu…

Manje testiraju i Crna Gora (2.606 po milijunu), Sjeverna Makedonija (2.540 po milijunu), Srbija (979 po milijunu) i Albanija (893 po milijunu).

Lošiji omjer imaju i koronom teško pogođeni Iran koji ima 60.600 zaraženih i 3.793 mrtvih. Po milijunu stanovnika oni imaju 2.214 testiranih. Manje se testira i u Turskoj, koja ima 27.069 zaraženih i 574 umrlih, a testirali su 2.151 po milijunu.

Manje od Hrvatske testirao je i Japan te neke velike zemlje poput Brazila i Indije, kao i velik broj afričkih zemalja u kojima se virus kasnije pojavio.

Svakako treba napomenuti kako u teritorijalno velikim zemljama aktivna žarišta ne moraju nužno postojati na čitavom teritoriju, pa se i ti podaci moraju uzeti u obzir.

Po smrtnosti, u ovom trenutku od Hrvatske bolje stoje Slovačka, Bugarska i Poljska

Osim spomenutih podataka važan je i podatak o smrtnosti, a tu Hrvatska stoji prilično dobro, s četiri mrtva na milijun stanovnika. Od zemalja EU u ovom trenutku od nas stoji bolje Slovačka koja ima tek 534 zaraženih i jednog mrtvog, ali proveli su i više testova od nas (16.191) te Bugarska i Poljska koje bilježe tri mrtva na milijun stanovnika. Manju smrtnosti u Europi u ovom trenutku bilježi i Crna Gora u kojoj su ukupno umrle dvije osobe te Ukrajina koja ima manje od jednog mrtvog na milijun stanovnika.

I ti se rezultati moraju uzeti s rezervom, ponovno zato što u velikim zemljama raširenost zaraze ne mora biti jednako rasprostranjena. Primjera radi, Kina ima dvije mrtve osobe po milijunu, jednako kao i Brazil, Australija i Čile, Japan ima manje od jedne po milijunu, jednako kao i Indija.

Iz navedenih brojki jasno je da Hrvatska drži porast broja zaraženih u linearnoj krivulji ne širokim testiranjem, već zbog toga što je na vrijeme uvela stroge mjere fizičkog distanciranja.

Bernardić, dakle, nije ispravno ustvrdio da je Hrvatska globalno zadnja po testiranju, ali činjenica je da testira puno manje od brojnih drugih zemalja Europe zbog čega i podaci o broju zaraženih ne moraju odražavati stvarno stanje raširenosti Covida-19.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"