Razotkriveno

Netočno je da Talijani masovno skidaju europske, a ističu ruske i kineske zastave

Internetskim prostorom u Hrvatskoj i regiji proširila se netočna tvrdnja da Talijani skidaju zastave Europske unije te ističu zastave Rusije i Kine.

Ovu je netočnu tvrdnju u hrvatskom javnom prostoru izvorno proširio portal Paraf.hr, odakle ga je prenio najprije portal Zadar Danas (tekst koji je bio dostupan na ovom linku su u međuvremenu izbrisali), a zatim se ista dezinformacija se proširila na druge portale i blogove. Nekoliko takvih primjera smo arhivirali na sljedećim linkovima [1, 2, 3].

Fact-checkeri u drugim državama već su utvrdili da se radi o dezinformaciji. Netočnu tvrdnju da Talijani zbog izostanka europske solidarnosti u suzbijanju pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 skidaju EU zastave i ističu zastave Rusije i Kine prvi je raskrinkao mađarski portal Atlatszo.hu, a ovom temom su se pozabavili i kolege s bosansko-hercegovačkog portala Raskrinkavanje.ba.

Izdvojeni slučajevi skidanja zastava

Fotografija zahvaljujući kojoj se izvorno proširila dezinformacija da se zastave EU u Italiji zamjenjuju zastavama Rusije i Kine nastala je u dvorištu ureda talijanske firme Svecom-P.E. u gradu Montecchio Maggiore, koji se nalazi na sjeveru Italije, između Verone i Padove.

Iz ove su kompanije za mađarski Atlatszo objasnili da u dvorištu imaju četiri jarbola, na kojima se zastave mijenjaju svakog tjedna. U znak zahvalnosti za pomoć koju je Kina pružila epidemijom pogođenoj Italiji, pred firmom su istaknuli kinesku zastavu.

“Podigli smo zastavu te nacije kako bismo im na taj način rekli hvala, ali nema ni govora da za nešto krivimo Europsku uniju. Samo zahvaljujemo državi koja nam je priskočila u pomoć. Nažalost, ovu su fotografiju ekstremisti iskoristili u vlastite svrhe”, poručuju iz firme Svecom-P.E.

Točno je da je dio talijanskih građana razočaran izostankom pojačane europske solidarnosti, što je na društvenim mrežama potaknulo i rasprave o izlasku Italije iz Europske unije.

Također, zabilježen je i slučaj talijanske kompanije Gruppo Colle, koja je sa svoje zgrade doista u znak prosvjeda skinula EU zastavu i to objavila na Facebooku. Uklonjenu zastavu, međutim, nisu zamijenili zastavama Rusije ili Kine.

Snimke koje ne dokazuju ništa

Društvenim mrežama šire se i snimke koje bi trebale pokazati da Talijani zbog korona krize zagovaraju približavanje Rusiji. Međutim, BBC-jev ruski servis i take je snimke prokazao kao dezinformacije.

Radi se, naime, o manjem broju izdvojenih slučajeva čiji su akteri osobe koje imaju privatne ili financijske veze s Moskvom. Takav je slučaj sa snimkom koju je objavio Federico Cane ispred svoje tvornice za proizvodnju pneumatskih čekića, koje uglavnom plasira na rusko tržište. Njegov Facebook profil otkriva da je Cane i inače sklon nekritičkom veličanju Rusije i Vladimira Putina.

U opticaju je i snimka emitiranja ruske himne s balkona u Italiji. Ne radi se, međutim, o spontanoj građanskoj podršci Rusiji, već je himna puštana iz sjedišta neofašističke organizacije CasaPound, a izvorno ju je na YouTubeu objavilo vođa ove organizacije Gian Luigi Ferretti, koji je u više navrata boravio u Rusiji (među ostalim kao promatrač izbora) te je poznat kao veliki zagovornik Putinove politike.

Druga takva snimka koja kruži društvenim mrežama također se ne može tretirati kao simbol nekakve masovne talijanske podrške Rusiji. U pitanju je video koji se najprije pojavio u ruskim medijima, a pokazalo se da ga je snimio ruski državljanin koji živi u Italiji te snimku poslao ruskim novinarima.

Ruski propagandni narativ

O ovim izoliranim slučajevima su, kako prenosi rusko izdanje BBC-a, odmah počeli izvještavati ruski mediji, stvarajući narativ o masovnom prosvjedu Talijana protiv Europske unije i želji talijanskih građana da u budućnosti grade bliske odnose s Rusijom i Kinom.

Iako je točno da raste broj Talijana koji kritički gledaju na članstvo u EU, čemu je opsežnu analizu posvetio i Financial Times, netočna je tvrdnja kako se u Italiji stvara nekakav masovni pokret koji zagovara čvršće savezništvo s Rusijom i Italijom.

Iako je nesporna činjenica da je Rusija dostavila Italiji pošiljku medicinske opreme koja bi trebala pomoći medicinskom osoblju na prvoj crti borbe protiv pandemije, u talijanskim se medijima problematizirala i kvaliteta te opreme. Pozivajući se na više izvora, talijanski je dnevni list La Stampa objavio da je 80 posto isporučene opreme beskorisno i da se zapravo radi o propagandnoj, a ne humanitarnoj akciji (BBC).

EU pruža pomoć, ali nedovoljnu

Nisu točne ni tvrdnje prema kojima Europska unija nije Italiji pružila nikakvu pomoć. Europska komisija Talijanima je 22. ožujka poslala 50 milijuna eura pomoći. Njemačka prihvaća talijanske pacijente oboljele od Covida-19 i liječi ih u svojim bolnicama (Reuters).

Pomoć koju Italija dobiva od EU nije ni blizu dovoljna da bi se osjetno ublažila šteta koja je u toj državi izazvana epidemijom novog koronavirusa, što Europska komisija i sama priznaje. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen se Talijanima u otvorenom pismu ispričala jer nisu napravili više (France24). Ipak, netočno je tvrditi da EU nije ni na koji način pomogla Italiji, europskoj državi koja je uz Španjolsku zasad najviše pogođena epidemijom.

Faktograf za vrijeme trajanja pandemije vodi live blog kako bi svim našim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne. Više pročitajte ovdje.

 

Ovaj tekst ispravljen je nakon objave. U izvornoj varijanti teksta stajalo je da je vijest o skidanju zastava u Hrvatskoj prvi objavio portal Zadar Danas. Radilo se o pogrešci koja je ispravljena nakon što su nas kontaktirali iz redakcije portala Zadar Danas; dodatnom naknadnom provjerom smo utvrdili da je dezinformaciju o skidanju EU zastava u Italiji ipak prvi objavio portal Paraf.hr.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.