Razotkriveno

Ne, ni u Umagu se ne događa tajno postavljanje 5G repetitora

Društvenim mrežama rapidno se širi “apel za rušenje novopostavljenih 5G repetitora” u Umagu za koje se netočno tvrdi da su postavljeni “nedavno dok smo svi u karanteni”. Na Facebooku je u samo 24 sata podijeljena preko dvije tisuće puta i opremljena je trima fotografijama. Jedna od njih naslovna je fotografija teksta koji upravo čitate, a drugu možete vidjeti niže.

Sporna Facebook objava samo je posljednja u nizu dezinformacija koje se šire društvenim mrežama i bez ikakvih dokaza 5G tehnologiju povezuju s korona krizom.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) potvrdila je Faktografu da fotografije koje se šire uz tu objavu ne prikazuju 5G repetitore. Antenski sustav baznih postaja koji je prikazan na fotografijama nije ni novi, na toj lokaciji nalazi se više od 10 godina.

“Na fotografijama koje ste nam poslali nalazi se antenski sustav baznih postaja Tele2 d.o.o. koji je postavljen na objektu u ulici Joakima Rakovca 2 u Umagu. Na konkretnoj lokaciji nalaze se GSM1800-UMTS900-UMTS2100-LTE800-LTE1800-LTE2100-LTE2600 bazne postaje, odnosno 2G, 3G i 4G bazne postaje. Uvidom u našu evidenciju možemo potvrditi kako se ne radi o novoj lokaciji na kojoj su postavljene bazne postaje operatora pokretnih komunikacija Tele2 d.o.o., već na istoj postoje 2G i 3G bazne postaje od 2007. godine”, poručio je HAKOM.

Posljednje proširenje kapaciteta na toj lokaciji, tvrdi HAKOM, nije se događalo za vrijeme trajanja mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa.

“Tijekom godina na baznim postajama su vršene nadogradnje u vidu proširenja kapaciteta 2G i 3G baznih postaja, a 2016. je puštena u rad i 4G tehnologija. Posljednje proširenje kapaciteta 4G bazne postaje prijavljeno je krajem 2019. Slijedom svega navedenog na toj se lokaciji ne nalazi 5G bazna postaja”, poručio je HAKOM.

Podsjetimo, društvenim mrežama proteklih dana kruži i dezinformacija da se u centru Zagreba počela u tajnosti montirati 5G mreža. Faktograf je i tu dezinformaciju raskrinkao, a više možete pročitati ovdje.

Faktograf za vrijeme trajanja pandemije vodi live blog kako bi svim našim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne. Više pročitajte ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.