Razotkriveno

Ne, ovaj video ne prikazuje nerede u Londonu uzrokovane korona krizom

Nešto više od sto tisuća pregleda skupio je u proteklim tjednima video objavljen na Facebooku koji netočno tvrdi da je riječ o prikazu nereda u Londonu u vrijeme korona krize.

Video podijeljen više od 5 tisuća puta zapravo prikazuje događaje iz 2011. godine. U sukobima i neredima u koji su u kolovozu 2011. izbili u Londonu uhapšeno je više od stotinu ljudi, a u glavnom gradu Velike Britanije tada manje grupe pretežno mladih napale su policajce, pljačkale prodavnice i demolirale policijska vozila, pisao je DW.

Protesti su počeli mirno pred policijskom stanicom u Tottenhamu, gdje je rodbina jednog 29. godišnjaka, koji je početkom kolovoza 2011. ubijen u akciji policije, tražila da se objasne pojedinosti oko njegove smrti. Vrlo brzo protesti su eskalirali, a dana 8. kolovoza, kada je originalno i snimljen video koji se sada pogrešno dovodi u vezu s korona krizom, gorjeli su automobili, razbijani izlozi i pljačkane trgovine.

Francuski AFP zabilježio je širenje identičnog videa, uz iste lažne navode, na društvenim mrežama u Indoneziji. U svojem tekstu ističu da je jednostavnom pretragom moguće pronaći isti događaj snimljen u duljem videu bolje kvalitete.

Na videu objavljenom na YouTube-u 10. kolovoza 2011., jasno se navodi da je riječ o neredima u londonskoj četvrti Peckham.

Događaji izrezani u sporni video koji se širi Facebookom uz raskrinkanu tvrdnju počinju nakon pet minuta i 33 sekunde u videu koji možete vidjeti niže.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.