Ne, ovaj video ne prikazuje nerede u Londonu uzrokovane korona krizom

A. Br.

Nešto više od sto tisuća pregleda skupio je u proteklim tjednima video objavljen na Facebooku koji netočno tvrdi da je riječ o prikazu nereda u Londonu u vrijeme korona krize.

Video podijeljen više od 5 tisuća puta zapravo prikazuje događaje iz 2011. godine. U sukobima i neredima u koji su u kolovozu 2011. izbili u Londonu uhapšeno je više od stotinu ljudi, a u glavnom gradu Velike Britanije tada manje grupe pretežno mladih napale su policajce, pljačkale prodavnice i demolirale policijska vozila, pisao je DW.

Protesti su počeli mirno pred policijskom stanicom u Tottenhamu, gdje je rodbina jednog 29. godišnjaka, koji je početkom kolovoza 2011. ubijen u akciji policije, tražila da se objasne pojedinosti oko njegove smrti. Vrlo brzo protesti su eskalirali, a dana 8. kolovoza, kada je originalno i snimljen video koji se sada pogrešno dovodi u vezu s korona krizom, gorjeli su automobili, razbijani izlozi i pljačkane trgovine.

Francuski AFP zabilježio je širenje identičnog videa, uz iste lažne navode, na društvenim mrežama u Indoneziji. U svojem tekstu ističu da je jednostavnom pretragom moguće pronaći isti događaj snimljen u duljem videu bolje kvalitete.

Na videu objavljenom na YouTube-u 10. kolovoza 2011., jasno se navodi da je riječ o neredima u londonskoj četvrti Peckham.

Događaji izrezani u sporni video koji se širi Facebookom uz raskrinkanu tvrdnju počinju nakon pet minuta i 33 sekunde u videu koji možete vidjeti niže.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"