Ne, saborski restoran nije otvoren usprkos koronavirusu

A. Br.

Društvenim mrežama širi se kolaž fotografija koje prikazuju saborski restoran uz tvrdnje da, dok su restorani i kafići diljem zemlja zatvoreni zbog mjera kojima je cilj suzbiti širenje novog koronavirusa, saborski zastupnici i zastupnice i dalje mogu jesti u restoranu Hrvatskoga sabora. Hrvatski sabor je Faktografu potvrdio da se radi o netočnoj informaciji, a istu smo stvar utvrdili i provjeravajući kad su izvorno objavljene fotografije koje se sada šire mrežama.

Objava koja se širi Facebookom arhivirana je ovdje, a kolaž fotografija možete vidjeti niže. Tekst koji se širi uz objavu glasi ovako:

“Kafići i menze u cijeloj zemlji ne rade, ali zato u Saboru je sve dostupno, Plenky diktatore. OVO JE SAMO ZNAK KOLIKO JE VLADAJUĆOJ KASTI STALO DO NARODA. NA IDUĆIM IZBORIMA OPET BIRAJTE HDZ, SDP i njihove koalicijske partnere i blejite i budite poslušni sustavu robovanja”.

Službu za medije u Hrvatskom saboru pitali smo radi li saborski restoran i, ukoliko ne radi, kada je donesena ta odluka. Također, kao što je moguće primijetiti po kvaliteti fotografija, riječ je o starijim fotografijama. Sabor smo upitali imaju li informaciju kada su fotografije originalno snimljene.

“Sabor u svojoj zgradi nije zasjedao više od tri tjedna nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. Već je tada obustavljen rad saborske kuhinje i restorana zbog potrebe utvrđivanja opsega oštećenja same zgrade. Ni nakon što je provedena najnužnija sanacija zgrade, kada je zasjedanje vraćeno u zgradu Sabora s početkom u srijedu, 15. travnja, konzumacija hrane u saborskom restoranu i nadalje nije moguća, kao ni konzumacija pića u saborskome kafiću, a zbog zaštitnih mjera uvedenih uslijed pandemije koronavirusa. Saborska kuhinja od 15. travnja opet je u funkciji, ali po principu dostave lunch paketa bez fizičkog kontakta. Hrana se konzumira u radnim prostorijama zastupnika i djelatnika, opet u svrhu poštivanja zaštitnih epidemioloških mjera”, govore iz Sabora Faktografu.

Također, napominju, odluka o promjeni režima rada saborske kuhinje donesena je i prije zagrebačkog potresa.

“Obavijest tajnika Hrvatskoga sabora o ovakvom načinu rada restorana poslana je svim zastupnicima i djelatnicima putem elektroničke pošte već u četvrtak, 19. ožujka (na snazi od 23. ožujka), dakle prije potresa i zatvaranja zgrade Sabora iz sigurnosnih razloga”, kažu iz Sabora.

Fotografije koje su prikazane snimljene su u različito vrijeme, a ni jedna nije nastala nedavno. Potvrdila je to i pretraga putem Googleove tražilice slika. Fotke koje navodno dokazuju da je saborski restoran otvoren za zastupnike i zastupnice stare su godinama i ranije su objavljivane u medijima, a možete ih vidjeti ovdje, ovdje i ovdje.

“Sve fotografije nastale su po našoj procjeni prije više od deset godina. Konkretno, na jednoj od fotografija saborskog kafića vidljive su čak i pepeljare, iako je zabrana pušenja u Hrvatskoj na snazi od 2008. odnosno 2009. godine. Na drugoj fotografiji vidljiva je zastupnica iz 5. i 6. saziva Hrvatskoga sabora (2003. – 2011.). Na trećoj fotografiji nalazi se djelatnica koja je dulje vrijeme u mirovini”, zaključuju iz Hrvatskog sabora.

Iz Sabora napominju i da su ranije demantirali slične medijske navode.

“Objave na portalima smo demantirali, no naši su ispravci uvelike ili u cijelosti ignorirani”, kažu nam iz Sabora.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Provjera točnosti"