Razotkriveno

Ne, saborski restoran nije otvoren usprkos koronavirusu

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Društvenim mrežama širi se kolaž fotografija koje prikazuju saborski restoran uz tvrdnje da, dok su restorani i kafići diljem zemlja zatvoreni zbog mjera kojima je cilj suzbiti širenje novog koronavirusa, saborski zastupnici i zastupnice i dalje mogu jesti u restoranu Hrvatskoga sabora. Hrvatski sabor je Faktografu potvrdio da se radi o netočnoj informaciji, a istu smo stvar utvrdili i provjeravajući kad su izvorno objavljene fotografije koje se sada šire mrežama.

Objava koja se širi Facebookom arhivirana je ovdje, a kolaž fotografija možete vidjeti niže. Tekst koji se širi uz objavu glasi ovako:

“Kafići i menze u cijeloj zemlji ne rade, ali zato u Saboru je sve dostupno, Plenky diktatore. OVO JE SAMO ZNAK KOLIKO JE VLADAJUĆOJ KASTI STALO DO NARODA. NA IDUĆIM IZBORIMA OPET BIRAJTE HDZ, SDP i njihove koalicijske partnere i blejite i budite poslušni sustavu robovanja”.

Službu za medije u Hrvatskom saboru pitali smo radi li saborski restoran i, ukoliko ne radi, kada je donesena ta odluka. Također, kao što je moguće primijetiti po kvaliteti fotografija, riječ je o starijim fotografijama. Sabor smo upitali imaju li informaciju kada su fotografije originalno snimljene.

“Sabor u svojoj zgradi nije zasjedao više od tri tjedna nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. Već je tada obustavljen rad saborske kuhinje i restorana zbog potrebe utvrđivanja opsega oštećenja same zgrade. Ni nakon što je provedena najnužnija sanacija zgrade, kada je zasjedanje vraćeno u zgradu Sabora s početkom u srijedu, 15. travnja, konzumacija hrane u saborskom restoranu i nadalje nije moguća, kao ni konzumacija pića u saborskome kafiću, a zbog zaštitnih mjera uvedenih uslijed pandemije koronavirusa. Saborska kuhinja od 15. travnja opet je u funkciji, ali po principu dostave lunch paketa bez fizičkog kontakta. Hrana se konzumira u radnim prostorijama zastupnika i djelatnika, opet u svrhu poštivanja zaštitnih epidemioloških mjera”, govore iz Sabora Faktografu.

Također, napominju, odluka o promjeni režima rada saborske kuhinje donesena je i prije zagrebačkog potresa.

“Obavijest tajnika Hrvatskoga sabora o ovakvom načinu rada restorana poslana je svim zastupnicima i djelatnicima putem elektroničke pošte već u četvrtak, 19. ožujka (na snazi od 23. ožujka), dakle prije potresa i zatvaranja zgrade Sabora iz sigurnosnih razloga”, kažu iz Sabora.

Fotografije koje su prikazane snimljene su u različito vrijeme, a ni jedna nije nastala nedavno. Potvrdila je to i pretraga putem Googleove tražilice slika. Fotke koje navodno dokazuju da je saborski restoran otvoren za zastupnike i zastupnice stare su godinama i ranije su objavljivane u medijima, a možete ih vidjeti ovdje, ovdje i ovdje.

“Sve fotografije nastale su po našoj procjeni prije više od deset godina. Konkretno, na jednoj od fotografija saborskog kafića vidljive su čak i pepeljare, iako je zabrana pušenja u Hrvatskoj na snazi od 2008. odnosno 2009. godine. Na drugoj fotografiji vidljiva je zastupnica iz 5. i 6. saziva Hrvatskoga sabora (2003. – 2011.). Na trećoj fotografiji nalazi se djelatnica koja je dulje vrijeme u mirovini”, zaključuju iz Hrvatskog sabora.

Iz Sabora napominju i da su ranije demantirali slične medijske navode.

“Objave na portalima smo demantirali, no naši su ispravci uvelike ili u cijelosti ignorirani”, kažu nam iz Sabora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.