Razotkriveno

Navlačenje klikova lažnim najavama datuma ukidanja mjera

Izvor: Screenshot

Više portala sličnog imena i dizajna zadnjih je dana pokušavalo privući čitatelje objavom lažnih informacija vezanih za termin ukidanja izvanrednih mjera uvedenih zbog suzbijanja pandemije novog koronavirusa.

Svim takvim tekstovima koje smo uspjeli identificirati zajedničko je što u naslovu sadrže lažnu tvrdnju o uklanjanju mjera, koja se u popratnom tekstu uglavnom ne spominje. Štoviše, popratni tekstovi uglavnom su iskopirani s portala nekog od mainstream medija.

Lažni naslov na ukradenom tekstu

“Donjeta odluka o ukidanju mjera za Hrvatsku: Evo tačan datum kada se sve vraća u normalu”, navodi se u naslovu teksta objavljenog na gotovo identičnim portalima bez impressuma, koji vrve “navlakušama”, izona24.com i dz24.me.

U tekstu se, međutim, ne spominje nikakav datum. Sam tekst je u potpunosti iskopiran s portala Index, tj. njihovog razgovora s šefom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslavom Capakom, vođen prije nego su uopće donesene odluke o popuštanju pojedinih mjera.

Da se radi o portalima koji putem atraktivnih, ali sadržajno netočnih naslova ispod kojih je samo nalijepljen ukradeni medijski sadržaj, svjedoči i činjenica da je dz24.me apsolutno isti tekst objavio i pod drugim naslovima za navlačenje klikova: “Krajnja odluka EU: Od ponedjeljka, granice će definitivno biti..” i “Ovoga smo se svi plašili: EU odlučila kada će otvoriti granice, svi smo u šoku“.

Njihov članak, također kopiran s drugog portala, “Novo obavještenje za stanovništvo: Granice otvaramo ovog datuma” također ne sadrži relevantne informacije vezane za ukidanje izvanrednih mjera.

Domene ovih portala zakupljene su anonimno preko poslužitelja u Panami.

U četvrtak 23. travnja Vlada RH objavila je stvarne datume postupnog popuštanja mjera, o čemu više možete čitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.