Razotkriveno

Svjetska zdravstvena organizacija neće upadati u domove i otimati djecu

Krajem ožujka Reuters je raskrinkao dezinformaciju da će djeca za koju se sumnja da su oboljela od Covida-19, bolesti uzrokovane novim koronavirusom, biti odvođena u bolnice sama. Društvenim se mrežama, naime, masovno širila upravo ta dezinformacija.

Reuters je kontaktirao britansku nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) koja im je potvrdila da će u vozila hitne pomoći s djecom moći ići skrbnik, odnosno jedan roditelj. Jedna je to od tri iznimke od inače strogih pravila koje je NHS uveo za vrijeme pandemije novog koronavirusa.

Poruke Svjetske zdravstvene organizacije izvađene iz konteksta

Dva dana nakon objave Reutersovog članka, 30. ožujka, tijekom virtualne konferencije za medije jedan od čelnika Svjetske zdravstvene organizacije dr. Michael Ryan (prikazan na naslovnoj fotografiji) dao je izjavu koja se u medijima diljem svijeta izvlačila iz konteksta kako bi se njome potkrijepile netočne tvrdnje o prisilnom odvođenju djece i navodnom nasilnom ulaženju u domove zaposlenika Svjetske zdravstvene organizacije.

Najprije treba reći da zaposlenici Svjetske zdravstvene organizacije nemaju takve ovlasti. Izjava dr. Ryana odnosila se na činjenicu da su neke zaražene osobe, bez da su to znale, zarazile i druge ukućane, tj. da je primarni način prijenosa novog koronavirusa kontakt među bliskim osobama.

Slične izjave od predstavnika medicinske struke mogli smo čuti i u Hrvatskoj. Uzmimo za primjer izjavu Alemke Markotić u intervjuu za Face TV od 10. travnja, kako je citira Jutarnji list:

“On je puno zarazniji nego što se mislilo, ali pokazalo se da je za širenje potrebna uska zatvorena sredina. Već ga pomalo zovemo obiteljski virus jer je najjače širenje išlo unutar obitelji”.

Da su izjave dr. Ryana izvađene iz konteksta, možete provjeriti i sami. Video zapis predmetne konferencije Svjetske zdravstvene organizacije dostupan je u tekstu niže, a stenogram cijele konferencije možete vidjeti ovdje.

Tijekom 49. minute konferencije dr. Ryan govori o činjenici da aplikacije za praćenje kontakata same po sebi nisu dovoljno dobre kako bi se sa sigurnošću moglo utvrditi s kim je zaražena osoba bila u kontaktu. Napominje da je za utvrđivanje svih kontakta potrebno oslanjanje na stare tehnike koje zahtijevaju angažman profesionalaca i razgovore sa zaraženima.

“Najvjerojatnije je da će se zaraziti osoba koja je bila u značajnom kontaktu s drugim zaraženima, a trenutno to u većini dijelova svijeta zbog mjera zabrane kretanja znači da se transmisija u većini slučajeva događa u mnogim zemljama u kućanstvima među obiteljima”, govori dr. Ryan.

Nakon te rečenice uslijedila je njegova izjava koju su brojni pobornici teorija zavjera, a posebno antivakseri, “rezali” iz odgovora kako bi pokušali dokazati da će “Svjetska zdravstvena organizacija razdvajati obitelji”.

“Na neki način transmisija je maknuta s ulica i ugurana u obiteljske jedinice. Sada trebamo ići u potragu među obiteljima i pronaći te osobe koje su možda zaražena i izmaknuti ih i izolirati na siguran i dostojanstven način kako sam govorio ranije”, kaže dr. Ryan.

No onda u dijelu koji se ne prenosi u video montažama nastavlja:

“Tranzicija od zabrana kretanja i prestanka rada i ostajanja doma može biti učinjena samo ako umjesto tih mjera možemo imati one koje će nam omogućiti da detektiramo sumnjive slučajeve, izoliramo potvrđeno zaražene, pratimo kontakte i provjeravamo u kakvom su zdravstvenom stanju oni s kojima je zaraženi kontaktirao, a potom izoliramo i one koje je zarazio”.

Dezinformaciju proširio američki Fox News

Izjave dr. Ryana počele su se montirati danima nakon što je virtualna konferencija održana. Za to je najzaslužniji komentator američke televizije Fox News, poznate po širenju neprovjerenih informacija i različitih teorija zavjere.

U monologu koji je komentator Tucker Carlson održao 6. travnja u svojoj emisiji izrezan je dio izjava dr. Ryana uz komentare Carlsona da je “najavio da će upadati ljudima u domove i uzimati djecu”. Kako smo pokazali ranije, dr. Ryan takvo što nije izgovorio.

Carlsonovi komentari potaknuli su i druge na korištenje video klipa s izjavom koju smatraju “spornom”.

Jedan od primjera te dezinformacije je video koji se širi Facebookom, s prijevodom na hrvatski jezik, a prikazuje poznatu antivaksericu i pravnicu Leigh Dundas. Ona uz dramatičnu pozadinsku glazbu “najave” dr. Ryana uspoređuje s genocidom u Kambodži.

Sporni video dijeli se s antivakserske Facebook stranice Roditelj odlučuje 2 (arhivirane ovdje).

Ista Facebook stranica uz navedeni video korisnike Facebooka upućuje i na tekst objavljen na stranici Zajedno Hrvatska, poznatoj po širenju dezinformacija. U tekstu naslovljenom “UK ima novi zakon, ulazak u dom, uhićenje, razdvajanje obitelji, prisilno cijepljenje s čipom!!” potpuno pogrešno interpretiraju zakonske regulative na koje stavljaju i poveznice.

U njima, naime, nema riječi ni o kakvom prisilnom cijepljenju s čipovima, niti o razdvajanju obitelji.

U tekstu također ponavljaju teoriju zavjere koju je Faktograf ranije raskrinkao – povezanu s “mikročipom ID2020”. Više o tome možete pročitati ovdje.

Faktograf za vrijeme trajanja pandemije vodi live blog kako bi svim našim čitateljima na jednom mjestu bio dostupan pregled dezinformacija o koronavirusu koje smo raskrinkali kao netočne. Blogu možete pristupiti ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.