Razotkriveno

“Sve na jednom mjestu – za dom i vrt” je stranica koja lansira lažne nagradne igre

Facebook stranica “Sve na jednom mjestu – za dom i vrt” ima sve odlike stranice kreirane za lansiranje lažnih nagradnih igara. Riječ je o anonimnoj stranici, bez broja telefona, linka na web stranicu ili registriranu internetsku trgovinu.

Korisnicima sigurnost zato pokušava uliti objavom statusa koji bi to trebao razjasniti:

“Nakon naše web stranice (koja se uređuje trenutno) odlučili smo pokrenuti Facebook stranicu, kako bismo lakše bili u kontaktu, i kako biste svakodnevno vidjeli našu ponudu”, napisali su.

Profilna fotografija koju stranica “Sve na jednom mjestu – Dom i Vrt” koristi izrezana je naslovna stranica kataloga tvrtke Pepco iz prošle godine. 

Samo nekoliko sati nakon što je kreirana, spomenuta stranica objavila je uputstva za sudjelovanje u “nagradnoj igri”, kao što možete vidjeti na fotografiji niže. Objava je arhivirana ovdje. Samo s navedene stranice objava je podijeljena 11 tisuća puta, čemu možemo dodati još nekoliko tisuća dijeljenja s drugih profila.

Administratori stranice lažnu nagradnu igru reklamiraju i na Instagramu, a fotografiju profila kreiranog na toj mreži podijelili su u jednoj od objava. Prikupili su više od 9 tisuća pratitelja.

Koristimo li se alatom za pretraživanje fotografija RevEye, lako je utvrditi da se ” čuvene vrtne ljuljačke” za koje Facebook stranica “Sve na jednom mjestu – za dom i vrt” lažno tvrdi da ih dodjeljuje u nagradnoj igri, već godinama dijele internetom. Pretrage identičnih fotografija možete vidjeti ovdje i ovdje.

Faktograf je ranije pisao opširno pisao o lažnim Facebook profilima i stranicama – kako varaju, tko ih kreira i kako se na njima zarađuje – a više možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.