Faktograf.hr

Samo činjenice

Izbjeglice i tražitelji azila posebno su pogođeni pandemijom i potresom

AYS

„Uz brojne probleme s kojima ionako teško žive u stranoj zemlji, izbjeglicama je pandemija s kojom smo se svi suočili u zadnjim mjesecima ‘prelila čašu’ jer su mnogi zbog nje ostali bez posla i sada im prijeti beskućništvo i razdvajanje od djece. Riječ je o 40-ak kućanstava, kako onih s malom djecom tako i samačkih, koja se na svojem putu u integraciji u hrvatsko društvo susreću s mnogim preprekama te koja su sada dodatno, kao i brojni građani u Republici Hrvatskoj, u velikim problemima“ kazala je Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious na konferenciji za novinare koju su ta udruga i Zaklada Solidarna, u suradnji s  kreativnom agencijom Bruketa&Žinić&Grey, održale kako bi izvijestile o pokretanju kampanje prikupljanja hitne jednokratne financijske pomoći izbjeglicama pogođenima koronakrizom i potresom u Zagrebu.

Uz pomoć koju sa svojih stotinjak volontera udruga od 2015. godine pruža izbjeglicama i tražiteljima azila u Hrvatskoj, provodeći integracijske programe i pomažući djeci u pisanju zadaća i učenju hrvatskog jezika, za vrijeme pandemije pomogla je dostaviti nužne higijenske pakete brojnim izbjegličkim kućanstvima u Zagrebu.

„Ovi ljudi su u Hrvatskoj pronašli svoj novi dom, nakon što su iz domicilnih država morali pobjeći kako bi sačuvali život i zdravlje, a ovih dana ponovno taj dom mogu izgubiti. Ovo je izrazito teško životno razdoblje za pandemijom pogođene građane Hrvatske, za potresom pogođene Zagrepčane, a za izbjeglice još i više  jer sve to prolaze u stranoj zemlji, bez oslonca i socijalne mreže na koju mi možemo računati. Zato danas pokrećemo fond za hitnu podršku izbjeglicama u Hrvatskoj kojima zbog pandemije, te posljedičnog gubitka posla, prijeti opasnost od beskućništva, gladi i razdvajanja od njihove djece“ istaknula je Tadić.

Detalje akcije pomoći objasnila je Marina Škrabalo, voditeljica Zaklade Solidarna: „Cilj ove akcije je prikupiti sredstva kojima bi se najugroženijima od njih privremeno pomoglo pokrivanjem jedne stanarine te nabavkom hrane i nužnih životnih potrepština. Ono što posebno želimo naglasiti je da se paralelno s kampanjom izbjeglicama aktivno pruža podrška pri pronalasku novog posla jer je to jedini način da se njihov trenutni problem dugoročno riješi. Mnoge su izbjeglice zbog gospodarske krize uzrokovane pandemijom bile prve na listi za otkaz na već minimalno plaćenom radnom mjestu, jedinom kojeg su zbog nepoznavanja jezika mogli pronaći, premda među njima ima visokoobrazovanih osoba koje su u svojim državama bili odvjetnici, inženjeri, sveučilišne profesorice… Sada su oni u situaciji da zbog gubitka posla ne mogu više plaćati stanarinu za sebe i obitelj pa im prijeti izbacivanje na ulicu i razdvajanje od djece. Naglašavamo opet, riječ je uglavnom o obiteljima s više djece.“

Inicijatori ove kampanje pozivaju građane da svojim sugrađanima u nevolji pomognu da stanu na noge. Informacije o načinu podrške svi zainteresirani građani mogu naći na www.areyousyrious.eu.

Primarni cilj akcije je  prikupiti 120.000 kuna kojima će se pokriti jednomjesečni troškovi za stanarinu ili neophodne prehrambene i higijenske potrepštine za 40 kućanstava u kojima živi 65 odraslih i 45 djece, priopćili su organizatori akcije uz apel za pomoć kako izbjeglice ne bi izgubile dom po drugi put..

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.