Razotkriveno

Serija Dead Zone nije dokaz da “nitko nije trebao umrijeti od koronavirusa”

Foto: DeadZone

“HOLLYWOOD NAS JE PRIPREMIO ZA KORONU: Pogledajte film iz 2003. godine!”, naslov je teksta portala Ekskluzivno.me koji sadrži čak dvije netočne tvrdnje.

Najprije, Hollywood nas nije pripremio na novi koronavirus, a “film” na koji se pozivaju uopće nije film, već TV serija snimljena prema knjizi “The Dead Zone” svjetski poznatog pisca Stephena Kinga. Dvadeset godina ranije, 1983., snimljen je i istoimeni film, no na njega se autori teksta ne pozivaju. Serija “The Dead Zone” emitirana je od 2002. do 2006. godine na televizijskoj mreži USA Network.

Informacija o seriji koja “predviđa” pandemiju novog koronavirusa mogla bi biti samo zgodan kuriozitet, da je internetski teoretičari zavjera ne predstavljaju kao “dokaz” da je čitava pandemija zapravo prevara, tj. da “nitko nije trebao umrijeti od koronavirusa”.

“PRIJE 17 GODINA – U FILMU DEAD ZONE 2003 GOVORI SE O KORONA VIRUSU KOJI SE liječi CHLOROKINOM… FAUCCI JE PRIJE 15 godina znao za CHLOROKIN…Niko nije trebao umrijeti od KORONA virusa.” [sic], glasi tekst koji na portalu Ekskluzivno.me prati video zapis s isječcima iz serije “The Dead Zone”.

Serija inspirirana SARS-om

U drugoj sezoni serije 2003. godine, prikazana je epizoda 14. naslovljena “Plague” (kuga) u kojem likovi iz serije razgovaraju o misterioznom virusu čije je porijeklo nepoznato, a za simptome virusa navode visoku temperaturu i respiratorne probleme. Naknadno se u montiranom videu koji je Ekskluzivno.me priložilo tekstu, a prikazuje različite kadrove iz spomenute epizode, doznaje da je riječ o virusu koji dolazi iz Kine.

Kako je zabilježio crnogorski portal specijaliziran za provjeru činjenica, Raskrinkavanje.me, likovi poslije izmjenjuju i informacije o nošenju maski, karanteni kao potencijalnom obliku zaštite, ali i o (hidroksi)klorokinu (lijeku koji se koristi za liječenje malarije) kao jednom od mogućih medicinskih rješenja za sprečavanje širenja virusa. Jedan od likova pita se i je li riječ o “SARS-u”.

Najvjerojatniji razlog za sličnosti između opisane situaciji u seriji i novog koronavirusa jest činjenica da je serija snimana nedugo nakon što se SARS se pojavio krajem 2002. godine Kini. “U razdoblju od osam mjeseci 33 države su prijavile više od 8000 slučajeva zaraze virusom SARS-a”, navodi se na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Novi koronavirus (SARS-CoV-2) drugačiji je virus. “SARS-CoV-2 je potpuno novi virus zbog čega je prisutna opća osjetljivost stanovništva, a zbog još uvijek puno nepoznanica o njemu, teško je predvidjeti intenzitet njegovog širenja u nadolazećim tjednima i mjesecima. Za razliku od virusa gripe, nema cjepiva niti specifičnih lijekova protiv SARS-CoV-2”, navodi HZJZ.

Hidroksiklorokin ne pomaže protiv Covida-19

Tako je netočna i informacija da je lijek o kojem razgovaraju u seriji primjenjiv na novi koronavirus. Kako smo ranije pisali, američki predsjednik Donald Trump je još u ožujku počeo javno zagovarati tezu da hidroksiklorokin uspješno liječi Covid-19, posebno u kombinaciji s azitromicinom, antibiotikom koji je izumila hrvatska Pliva, a koji je poznatiji pod tržišnim imenom Sumamed. Faktograf je tada utvrdio kako ne postoje znanstveno utemeljena saznanja temeljem kojih bi se moglo tvrditi da hidroksiklorokin liječi Covid-19.

Kasnije su objavljeninalazi dodatnih istraživanja o učinkovitosti hidroksiklorokina u terapiji protiv Covida-19. Istraživanje američke Veterans Health Administration pokazalo je da hidroksiklorokin ne samo da nije učinkovit u tretiranju simptoma novog virusa, već može biti i uzrokom povećane stope smrtnosti. Do istog su nalaza došla još dva istraživanja, ali za njih je naknadno otkriveno da su bazirani na podacima upitne kvalitete (The Guardian).

Zanimljivo, sam Stephen King na pitanje Stephena Colberta, voditelja emisije The Late Night Show, o tome da neki smatraju da je dobro predviđao kako bi se pandemija razvijala u svojim knjigama, odgovorio je prisjećanjem na knjigu The Stand. U njoj naime, King zamišlja i  piše o tome kako je “u svijet je ispušten smrtonosni virus supergripe koja pobije 99% čovječanstva”. Intervju možete vidjeti niže.

 

Ovaj tekst naknadno je dopunjen informacijom koju je 3. lipnja 2020. objavio The Guardian, a koji je otkrio kako su dvije studije koje su pokazale štetnost korištenja hidroksiklorokina za tretiranje Covida-19 bazirane na podacima upitne kvalitete.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.