Ocjena točnosti

Ne, Raspudićeva izjava o trudnicama nije izvučena iz konteksta

Izvor: N1

„U kontekstu svega toga sam rekao kako se kandidaturu moje supruge Marije Selak Raspudić ilustrira fotografijom u 8. mjesecu trudnoće, a onda su mi pogrešno stavili u usta da ja smatram da su trudnice ružne i da je to neprimjereno. Ne, trudnica ne može biti debela jer je trudnoća posebno stanje i sve trudnice su lijepe. Ali nitko nije ni pogledao kako izgleda ta fotografija koju mediji stavljaju uz njenu kandidaturu. Sad mi recite? Je li primjereno da paparazzo lovi u kadar međunožje trudnice u visokoj trudnoći koja je sjela da predahne na jedini način na koji je mogla i tipka po mobitelu“, ustvrdio je Nino Raspudić  za RTL, objašnjavajući da je njegova izjava izrečena u emisiji Nedjeljom u dva (NU2) izvučena iz konteksta.

Podsjetimo se stoga što je Raspudić točno izjavio u emisiji NU2.

„Mojoj kolegici s druge kandidacijske liste Mariji Selak Raspudić dio medija stavlja sliku iz osmog mjeseca trudnoće. Pa imamo debelu, okruglu Mariju i još tipka po mobitelu na toj slici u Rovinju“, izjava je Raspudića koju je morao naknadno objašnjavati (NU2, od 50-te minute).

Prije te izjave Raspudić se žalio na odabir njegovih fotografija kojima neki mediji ilustriraju tekstove u kojima ga spominju. Nakon što je u razgovor uveo Mariju Selak Raspudić voditelj mu je uzvratio kako ona nije tu te ga upitao je li riječ o njegovoj taštini – što se odnosilo na Raspudićevo kritiziranje odabira njegovih fotografija u pojedinim medijima – dodajući kako te fotografije prikazuju njega „čovjeka koji se smije, koji plače, koji ponekad stenje“.

„Nije taština nego vam govorim na kojoj su razini manipulacije velikog dijela medija u Hrvatskoj“, uzvratio je Raspudić dodajući kako „postoji nekakav kodeks u kakvoj situaciji prikazujete ljude u medijima“.

„Zamislite sada da sve žene, bilo da je riječ o znanstvenici, o sportašici, političarki, ekonomistici, da im stavljate slike u osmom mjesecu trudnoće“, zaključio je Raspudić.

Iz tih izjava proizlazi da mediji njegovu izjavu, koja je žene potakla da na društvenim mrežama objavljuju svoje fotografije u trudnoći, nisu izvukli iz konteksta.

Tijekom cijelog razgovora u NU2 Raspudić nije spomenuo neprimjerenost fotografije na koju se poziva, kao što je učinio opravdavajući se. No iz njegovih izjava proizlazi da je općenito neprimjereno fotografirati i objavljivati fotografije trudnih žena.

Sama fotografija na koju se referirao objavljena je u jednom tjedniku, a kadar u kojem je Raspudićeva supruga nevoljno uhvaćena doista nije primjeren za objavu. Na to je gostujući na N1 ukazala i Marija Selak Raspudić. Pritom je komentirala i činjenicu da su mnoge žene na društvenim mrežama, nakon izjave njena supruga, počele objavljivati svoje fotografije iz trudnoće navodeći kako takav tip slanja poruka ne smatra emancipacijskim.

„Ne mora žena nužno biti lijepa u trudnoći, može se osjećati i loše i ružno i nelijepo u vrijeme trudnoće, a i dalje biti ono što je. Fotografije ne smatram vjerodostojnima, neka šalju one autentične, u poodmakloj dobi trudnoće, a ne ušminkane verzije žena kojim su estetski standardi nametnuti izvana“, kazala je Selak Raspudić.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.