Aktualno

Nema dokaza da je 5G tehnologija opasna, ali Grad Hvar ipak ju je zabranio

Hvar.hr

Grad Hvar zabranio je postavljanje 5G mreže dok se nepristranom studijom ne dokaže da nije štetna, objavljeno je najprije u Facebook grupama koje okupljaju ljude zabrinute zbog eventualnih štetnih učinka 5G mreže po ljudsko zdravlje, nakon čega je ova informacija stigla i do medija.

Kako su za Faktograf potvrdili iz Grada Hvara, na svojoj 44. sjednici održanoj 2. lipnja 2020. godine Gradsko vijeće Grada Hvara usvojilo je Odluku o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, u kojoj stoji:

“Gradsko vijeće obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području grada Hvara dok god se ne dokaže da spomenuta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu, a sve putem neovisne i nepristrane studije.

Gradsko vijeće Grada Hvara osnovat će radnu skupinu koja će u narednih šest mjeseci pokušati istražiti uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma.

Ova Odluka dostavlja se Vladi RH i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, koja je dužna po primitku istu proslijediti svim relevantnim čimbenicima koji djeluju na području grada Hvara”.

Odluku predložio gradonačelnik

U odgovoru na upit Faktografa navodi se i da je odluka usvojena jednoglasno (s 12 glasova, jer je jedna vijećnica ranije morala napustiti sjednicu). Gradsko vijeće Grada Hvara ima 13 članova, 4 člana HDZ-a, 4 iz SDP-a, 2 iz Mosta, te jednog predstavnika HSS-a, Živog zida te jednu nezavisnu vijećnicu.

Iz grada su odgovorili i da “radna skupina nije osnovana na ovoj sjednici, s obzirom da Odluka stupa na snagu prvog dana od objave u Službenom glasniku Grada Hvara”.

Upitali smo i tko je predložio ovu točku dnevnog reda.

“Predlagatelj ove točke dnevnog reda je gradonačelnik grada Hvara Rikardo Novak, na inicijativu neformalne skupine građana, a temeljem informacije o uvrštavanju grada Hvara na listu od 13 gradova i 1 otoka za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže, temeljem rezultata istraživanja provedenih od strane Svjetske zdravstvene organizacije, činjenice da je ministrica zaštite okoliša regije grada Bruxellesa Céline Fremault obustavila postavljanje 5G mreže na području regije dok se ne dokaže utjecaj na ljudsko zdravlje i okoliš, kao i Rezolucija EU Parlamenta 2008/2211 („Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima“ i 2007/2252 („Europski akcijski plan za zdravlje i okoliš“) te Rezolucije Vijeća Europe br. 1815/2011 („Potencijalne opasnosti za elektromagnetskih polja i njihov utjecaj na okoliš“).”

Granične razine elektromagnetskih polja u regiji Bruxellesa i 50 puta strože od preporuka ICNIRP-a

Bivša ministrica zaštite okoliša regije grada Bruxellesa Céline Fremault zaista je u travnju 2019. godine obustavila postavljanje 5G mreže na području regije jer “ne može osigurati poštivanje standarda koji štite građane”, kako je navela u intervjuu za list The Echo.

Naime, granične razine elektromagnetskih polja su u regiji Bruxellesa i 50 puta strože od preporuka Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection, ICNIRP) i Europske unije. 5G mreža zahtijeva povećanje briselskih ograničenja, a Fremault je odluku donijela jer, kako je objašnjeno iz njenog kabineta, “trenutno nema metodologije da efektivno mjeri radijaciju ovih antena”.

Istraživanja nisu pronašla konkretne veze između korištenja mobitela i razvoja tumora

Faktograf se već bavio tvrdnjama da je 5G tehnologija štetna za zdravlje, a tada smo objavili da većina istraživanja nisu pronašla konkretne veze između korištenja mobitela i razvoja tumora, ali u nekim studijama rezultati su bili dovoljno nejasni da se ukazala potreba za daljnjim istraživanjem.

Iz HAKOM-a ističu kako je Svjetska zdravstvena organizacija zaključila “da se, uz poštivanje postojećih međunarodnih preporuka za ograničenja razina elektromagnetskih polja, ne predviđa utjecaj na javno zdravlje.” Svjetska zdravstvena organizacija također provodi i dodatnu procjenu zdravstvenih rizika od izloženosti radiofrekvencijama, koja će biti objavljena 2022. godine.

Zanimljivo, istog dana kada je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Hvara, HAKOM je objavio odgovore hrvatskih znanstvenika na pitanja koja se često postavljaju u javnosti, o tehnologiji i utjecaju elektromagnetskih polja na zdravlje.

Tako je dr. sc. Mirta Milić sa Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu pojasnila da “trenutno ne postoje znanstveno potvrđeni dokazi o mogućoj štetnosti postojećih bežičnih tehnologija za ljudsko zdravlje, ako se poštuju ograničenja o najvišim dopuštenim vrijednostima izloženosti za pojedinu frekvenciju i za ukupnu izloženost po svim frekvencijama, pa tako nema razloga za zabranu uvođenja tehnologije 5G sve dok se poštuju odgovarajuće razine izloženosti”.

HAKOM je na svom webu objavio informacije o 5G tehnologiji. Faktograf je u više navrata raskrinkavao činjenično netočne i neutemeljene informacije o 5G tehnologiji.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.