Razotkriveno

Ne, iz Njemačkog MUP-a nije iscurio izvještaj koji dokazuje da je “korona prevara”

Photo: Jörg Carstensen/dpa

“Jedan zaposlenik u njemačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova je samoinicijativno sastavio obiman dokument u kojem kritizira mjere vlasti tijekom koronakrize. Prema informacijama medija, on je suspendiran s dužnosti” – početak je to vijesti koju je prije mjesec dana na hrvatskom jeziku objavio Deutsche Welle.

Izvijestili su tada da je, prema saznanjima njemačkog tjednika Spiegel, riječ o zaposleniku iz Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke koji radi u odjelu za krizni menadžment, ali nije dio kriznog stožera koji se bavi aktualnom pandemijom.

Zaposlenik ministarstva, kasnije se otkrilo, zove se Stephan Kohn, a cjeloviti dokument zapravo je duplo veći i sadržava oko 190 stranica. Bez znanja i dozvole nadređenih on je poslao dokument s pečatom ministarstva na veći broj elektronskih adresa. Dokument je tako dospio i do konzervativnog portala „Tychis Einblick” koji je objavio njegove dijelove.

Privatno mišljenje predstavljaju kao službeni dokument

Kako navodi Deutsche Welle, zaposlenik ministarstva piše o „globalnoj lažnoj uzbuni” i tvrdi da je tijekom pandemije država postala „jedan od najvećih proizvođača lažnih vijesti”. „Vjerojatno ni u jednom trenutku zbog novog virusa za stanovništvo nije postojala opasnost veća od uobičajene”, navodi se u Kohnovom tekstu.

Njemačko je Ministarstvo unutarnjih poslova Kohnov dokument nazvalo „privatnim mišljenjem” zaposlenog i „samostalno poduzetom analizom” za koju nije bio ovlašten, a Spiegel je ispravno procijenio da će doprinijeti širenju teorija zavjere o novom koronavirusu.

Brojni rubni mediji, među kojima i niz regionalnih medija, Kohnov su postupak iskoristili za objavljivanje obmanjujućih tvrdnji da je izvještaj izdalo samo ministarstvo. Najčešće su se oslanjali na privlačenje čitatelja netočnim naslovima poput “U NEMAČKOJ POTRES – Iz policije procurio tajni izveštaj: Korona virus je globalna lažna operacija” kako je to učinio portal Borba.info ili “NJEMAČKI SLUŽBENI IZVJEŠTAJ ISCURIO: KORONA JE LAŽNI GLOBALNI ALARM” – na što se odlučio Croativ.net.

Demantirala ga i Angela Merkel

Navedeni mediji ignorirali su, dakle, priopćenje njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova, ali i izjave ministra Horsta Seehofera, koji se i na konferenciji za medije dotaknuo ovog pitanja kada je ponovio da je Kohn koristio resurse i autoritet ministarstva da bi prezentirao svoje mišljenje. I njemačka kancelarka Angela Merkel osvrnula se na Kohnov postupak rekavši da se ne slaže sa stajalištima koja je tamo iznio.

Ranije je sličnu dezinformaciju raskrinkao i grčki medij specijaliziran za provjeru točnosti – Ellinika Hoaxes. Detaljnije je netočnosti navoda u Kohnovom dokumentu povezane s bolesti Covid-19 raskrinkao je i portal HealthFeedback.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.