Razotkriveno

Morgan Freeman nije rekao da su maske eksperiment da se vidi tko je sljedbenik

Foto: Alexandra_Koch - Pixabay

Nije točan citat koji se, uz fotografiju iz filma „Svemogući Bruce“, pripisuje glumcu Morganu Freemanu o korištenju maski za lice za vrijeme pandemije. Meme s tekstom u kojem stoji kako „prisiljavanje ljudi da nose maske nema veze sa sigurnošću, to je eksperiment da se vidi ko je sljedbenik, a ko nije“ objavljen je na Facebooku (jedan od primjera arhiviran je ovdje), a na društvenim mrežama pojavljuje se i u nekoliko engleskih varijanti (1, 2, 3). Riječ je uglavnom o profilima protivnika cijepljenja i zagovornika teorije o ‘dubokoj državi’ koji, očigledno, koriste popularne memove u svrhu dezinformiranja i zastrašivanja. Fotografiju s citatom koji se netočno pripisuje Freemanu možete vidjeti niže.

 

Na društvenim mrežama Freeman je bio jasan

Fotografije Morgana Freemana iz spomenutog filma u kojem je glumio Boga, inače su vrlo popularne i poslužile su već za brojne meme poruke koje mu je teško pripisati. I sam ih zna koristiti u svojim postovima na društvenim mrežama (1, 2, 3) ali uz citat iz scenarija.

Što se pak tiče stava ovog popularnog glumca o nošenju maski, on je upravo suprotan tvrdnji koja mu se u ovakvim objavama na Facebooku pripisuje. Tako je krajem svibnja u jednom od svojih statusa na Twitteru Morgan Freeman pozvao na odgovornost korisnika koji se rugao predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu zbog toga što nosi zaštitnu masku. Prethodno je objavio tweet s fotografijom dvojice kandidata za američke predsjedničke izbore 2020. gdje ponovo jasno iskazuje svoje odobravanje u poduzimanju mjera zaštite protiv virusa COVID-19.

 

Na svojoj Facebook i Twitter stranici Freeman je objavio i video kao odgovor na brojne zahtjeve svojih fanova da podijeli s njima svoja razmišljanja o pandemiji koja je blokirala svijet. Video možete pogledati ovdje.

Freeman je ranije podijelio i video poruku u kojoj poziva na ostajanje kod kuće

„U ovo vrijeme nestabilnosti i straha, ne zaboravite cijeniti dobrotu kojom ste okruženi. Socijalno distanciranje ne sprječava nas da duhom budemo zajedno. Iako to postaje sve teže, molim vas, nastavite biti kod kuće. Dok tragamo za novim normalnim, pomozite jedni drugima da ostanemo snažni i ne gubimo nadu“, govori Freeman u videu, upravo suprotno od izjave koja mu se imputira.

Nakon pregleda Facebook, Instagram i Twitter profila Morgana Freemana, međutim, izvan svake je sumnje jasno da ovaj glumac nikada nije izjavio da je protiv nošenja zaštitnih maski ili da bi bio pobornik sve popularnijih teorija zavjera o pandemiji koronavirusa. Štoviše, kako je ranije pisao i portal specijaliziran za provjeru točnosti Raskrinkavanje.ba, Morgan Freeman je na svojim profilima na društvenim mrežama i u drugim objavama više puta podržao mjere za zaštitu od pandemije.

Istraživačica Joan Donovan sa Sveučilišta Harvard istraživala je na koje se sve načine memovi koriste u dezinformacijskim kampanjama, a ona i članovi njezina tima iz harvardskog Shorenstein centra za istraživanje medija, politike i javnih politika na tjednoj bazi analiziraju popularne, odnosno viralne memove. Više možete pročitati ovdje.

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.