Razotkriveno

Ovo nije George Soros

Ispravak: U prvotnoj verziji teksta prenijeli smo krivi podatak o dobi potrebnoj za primanje u Hitler-Jugend te smo taj podatak uklonili. U tekstu je netočno stajalo da je Soros s 15 godina bio premlad da bi se priključio Hitler-Jugendu, organizaciji u koju su mlade Nijemce zapravo primali već s 13 godina. U članstvo su mogli ući samo mladići koji su ranije, nakon navršene desete godine, prošli provjeru “rasne čistoće”. Hvala čitatelju koji nas je upozorio na propust i ispričavamo se na nenamjernoj greški.

Godinama nakon što je razotkrivena u svjetskim medijima i do hrvatskih je društvenih mreža došla “fotografija Georga Sorosa” u nacističkoj uniformi. Uz prikaz muškarca u nacističkoj odori i tvrdnju da je to George Soros, piše i sljedeće:

Njegovi ljudi će vam reći da ste RASIST, FAŠIST ili NACIST ako volite Hrvatsku. TADA IM POKAŽITE OVO!

Fotografija koja se dijeli prikazuje niže rangiranog SS-ovog oficira Oskara Gröninga i knjigovođu koncentracijskog logora Auschwitz Birkenau. Godinama je vodio inventuru zaplijenjene židovske imovine, a o njemu su pisali i hrvatski mediji uz ovu istu fotografiju.

Za ratni zločin, odnosno doprinos ubojstvu oko 300 tisuća Židova, uglavnom iz Mađarske, osuđen je tek prije pet godina u dobi od 94 godine. Umro je 2018., prije nego što je odslužio četverogodišnju kaznu zatvora.

Da se uistinu radi o Gröningu, AP-u je potvrdio i Memorijalni muzej u Auschwitz-Birkenau.

Iako je ovu Gröningovu fotografiju uz ispravan potpis vrlo lako pronaći na internetu, propagandni mediji iz Gruzije i Rusije svejedno su je koristili za širenje laži o Georgu Sorosu, mađarskom Židovu. Proširena je s gotovo istim tekstom, naravno, bez hrvatskog konteksta:

Fotografija se dijelila i u SAD-u, kao i neutemeljena priče da je Soros u dobi od 14 godina sudjelovao u zaplijenama imovine i deportacijama mađarskih Židova u logore smrti, pa čak i da je izjavio kako mu je to bilo najuzbudljivije razdoblje života. Te je tvrdnje svojevremeno debunkirao Snopes.

Osobe koje šire ovu fotografiju s lažnim potpisom nisu se potrudile provjeriti ni koliko je godina Soros, današnji milijarder i filantrop, imao u vrijeme invazije nacističke Njemačke na Poljsku. Budući da je rođen 1930., imao je tada samo devet godina. Također nije bio član nacističke stranke, niti je ikada dokazano da je ispoljavao ikakve simpatije prema nacističkom režimu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.